Začínají se vám zajídat klasické české – zpravidla přeslazené – trubičky? Tak vyzkoušejte italské! Jmenují se cannoli a vypadají velmi přitažlivě už od pohledu. Navíc si můžete vybrat z několika druhů. Zkrátka a dobře – zapomeňte na novoroční předsevzetí a pusťte se do nich!
Už nemusíte čekat na karneval
Nemáte momentálně cestu do Itálie? Nevadí, do léta vám je tam nikdo nesní, jedná se o jeden z typických národních dezertů, seženete ho v každé dobré cukrárně. A nejen tam. Italské trubičky vznikly na Sicílii, konkrétně v městech Palermo a Messina, proto se jim často říká cannoli siciliani. Původně se připravovaly během karnevalové sezóny, zřejmě jako symbol plodnosti. Jedna legenda však praví, že cannoli byly poprvé vyrobeny v harému ve městě Caltanissetta.
Některé cannoli jsou velké jako pěst
Cannoli se skládají z pevné těstové trubičky se sladkou krémovou náplní, která obvykle obsahuje sýr ricotta (příležitostně i mascarpone) a je častokrát ochucena vanilkou nebo malým množstvím skořice. Kraje se mohou posypat drcenými pistáciemi, čokoládou, koktejlovými třešněmi či nakládanou kůrou citrusů. Velikostí se mohou výrazně lišit – od „cannulicchi“, které nejsou větší než prst, až po cannoli velké jako pěst; ty jsou typické pro oblast nacházející se jižně od Palerma – Piana degli Albanesi.
Recept pro 6 osob
Pokud si na to troufáte, můžete se pokusit o domácí výrobu „českých“ cannoli. Na těsto spotřebujeme půl kilogramu hladké mouky, 40 gramů rozpuštěného vepřového sádla, 25 gramů cukru krupice, 2 deci červeného vína a olej na smažení. Náplň obnáší 500 gramů ricotty, 150 gramů moučkového cukru, 50 gramů nasekané polosladké tmavé čokolády, 50 gramů nasekaných pistácií a 2 lžíce pomerančového kompotu.
Postup:
V míse mícháme mouku s vepřovým sádlem, vínem a cukrem, dokud nevznikne hladké těsto. Z něj vyválíme dvoumilimetrový plát a pomocí vykrajovacího kolečka (cca 8 cm) vykrojíme 12 disků.
Ty obtočíme kolem nerezového válce tak, aby se konce spojily a mohly se dobře přitisknout k sobě. Poté je smažíme v rozpáleném oleji na 180 °C do křupava. Následně je necháme oschnout na savém papíře.
Ricottu vyšleháme s cukrem do hladkého krému, přidáme čokoládu, lžíci pomerančového kompotu a 25 gramů pistácií. Každou trubičku naplníme ricottovým krémem.
Nakonec namočíme jeden z konců cannoli do pistácií a druhý do pomerančového kompotu. Cannoli položíme na talíř a posypeme je moučkovým cukrem.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
66. díl – Řecko
Tento díl pořadu Blue Style Expertů na cestách vás zavede do kouzelného Řecka, kde odhalíme nejen krásy zdejších pláží, ale i chutě a kulturu. Obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek nám prozradí tipy na nejlepší místa pro rodiny i zamilované páry, poradí, jak vybírat mezi známými i menšími ostrovy, a proč se Řecko stalo […]
55. díl – First minute, Plavba po Nilu, Marsa Matrouh
Dovolená může mít pro každého jinou podobu. Tento speciál Blue Style Expertů na cestách vás zavede do egyptské Marsa Matrouh, které se přezdívá egyptský Karibik, nebo na plavbu po egyptském Nilu na luxusní lodi. Sales director CK Blue Style Nicole Okonkwo Gattuso a guide care supervisor CK Blue Style Eva Sekalová vám poskytnou cenné rady, […]
Fotoreportáž: Jízda lanovkou Alanya Teleferik na Turecké riviéře
Dovolená na Turecké riviéře – to je závislost! Klienti, kteří do této velmi oblíbené destinace zavítali s CK Blue Style, se tam většinou rádi a pravidelně vracejí. Aby ne! Hotely poskytují skvělé služby – komfortní ubytování, výtečnou kuchyni, nádherné pláže, mnohdy i prostorné bazény, skluzavky, wellness a fitness centrum, vodní i suchozemské sporty, diskotéku, kavárnu, […]


