Začínají se vám zajídat klasické české – zpravidla přeslazené – trubičky? Tak vyzkoušejte italské! Jmenují se cannoli a vypadají velmi přitažlivě už od pohledu. Navíc si můžete vybrat z několika druhů. Zkrátka a dobře – zapomeňte na novoroční předsevzetí a pusťte se do nich!
Už nemusíte čekat na karneval
Nemáte momentálně cestu do Itálie? Nevadí, do léta vám je tam nikdo nesní, jedná se o jeden z typických národních dezertů, seženete ho v každé dobré cukrárně. A nejen tam. Italské trubičky vznikly na Sicílii, konkrétně v městech Palermo a Messina, proto se jim často říká cannoli siciliani. Původně se připravovaly během karnevalové sezóny, zřejmě jako symbol plodnosti. Jedna legenda však praví, že cannoli byly poprvé vyrobeny v harému ve městě Caltanissetta.
Některé cannoli jsou velké jako pěst
Cannoli se skládají z pevné těstové trubičky se sladkou krémovou náplní, která obvykle obsahuje sýr ricotta (příležitostně i mascarpone) a je častokrát ochucena vanilkou nebo malým množstvím skořice. Kraje se mohou posypat drcenými pistáciemi, čokoládou, koktejlovými třešněmi či nakládanou kůrou citrusů. Velikostí se mohou výrazně lišit – od „cannulicchi“, které nejsou větší než prst, až po cannoli velké jako pěst; ty jsou typické pro oblast nacházející se jižně od Palerma – Piana degli Albanesi.
Recept pro 6 osob
Pokud si na to troufáte, můžete se pokusit o domácí výrobu „českých“ cannoli. Na těsto spotřebujeme půl kilogramu hladké mouky, 40 gramů rozpuštěného vepřového sádla, 25 gramů cukru krupice, 2 deci červeného vína a olej na smažení. Náplň obnáší 500 gramů ricotty, 150 gramů moučkového cukru, 50 gramů nasekané polosladké tmavé čokolády, 50 gramů nasekaných pistácií a 2 lžíce pomerančového kompotu.
Postup:
V míse mícháme mouku s vepřovým sádlem, vínem a cukrem, dokud nevznikne hladké těsto. Z něj vyválíme dvoumilimetrový plát a pomocí vykrajovacího kolečka (cca 8 cm) vykrojíme 12 disků.
Ty obtočíme kolem nerezového válce tak, aby se konce spojily a mohly se dobře přitisknout k sobě. Poté je smažíme v rozpáleném oleji na 180 °C do křupava. Následně je necháme oschnout na savém papíře.
Ricottu vyšleháme s cukrem do hladkého krému, přidáme čokoládu, lžíci pomerančového kompotu a 25 gramů pistácií. Každou trubičku naplníme ricottovým krémem.
Nakonec namočíme jeden z konců cannoli do pistácií a druhý do pomerančového kompotu. Cannoli položíme na talíř a posypeme je moučkovým cukrem.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Tipy pro zdravé opalování, které vydrží
Jste milovníkem sluníčka a už se těšíte, až budete ležet na pláži a necháte sluneční paprsky prohřívat a do bronzova zbarvovat vaši pokožku? A opravdu víte, jak se správně opalovat? Připravili jsme si pro vás tipy pro zdravé opalování Share Tweet Email

Tip na fotku – kostel Santa Maria dell´Isola
Tropea je jedním z nejúchvatnějších měst v Kalábrii, které zaujme nejenom nádhernými plážemi a výtečným jídlem, ale také fascinující architekturou. Jednou z těchto architektonických perel je právě kostel sv. Marie (Santuario di Santa Maria dell’Isola), který se tyčí na skalnatém ostrohu obklopeném nebesky modrými vodami jako na Maledivách. Share Tweet Email

Hotelové služby v Bulharsku se hodně zlepšily, tvrdí Lenka Pátek
Jestlipak víte, která evropská letní destinace aktuálně zažívá velice úspěšný restart? Nejspíš tušíte správně, že se jedná o Bulharsko! Mohu to potvrdit, a to rovnou dvojnásobně. Jednak jako cestovatelka, která bulharské pobřeží Černého moře v posledních letech opakovaně navštívila, a jednak jako obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style. Vidím, že čísla hovoří jasně. Zájem o […]