Paros: Romantický řecký ostrov, který míjí masová turistika

Řecko

Těžbou vynikajícího poloprůsvitného mramoru, ze kterého byla vytesána i Venuše Mélská, se kdysi proslavil řecký ostrov Paros. V současnosti se jedná především o atraktivní lokalitu, kde lze v letní sezóně strávit pohodovou dovolenou. Masová turistika sem dosud nepronikla, takže si můžete v klidu užívat veškerých předností, jimiž tento třetí největší z Kykladských ostrovů oplývá.

Co se polohy týče – Paros leží v Egejském moři, vzdušnou čarou 180 km od Athén. Pouze 6 km na východ je ostrov Naxos, kam se dá vyrazit na výlet. Kilometr na opačnou stranu se rozprostírá mnohem menší ostrov Antiparos. Doba přímého letu z Prahy na Paros činí necelé tři hodiny. Místní letiště bylo před časem rozšířeno, a tak je v omezené míře využíváno i pro charterové lety cestovních kanceláří.

jedna z pláží v letovisku Naousa

 

Parikia zaujme nejen přístavem

Paros má přibližně 13 000 stálých obyvatel, nejvíce jich žije v přístavním městečku Parikia (neboli Paros). To je zároveň i správním centrem. Většina domů je bílá, jen dveře, okenice a kupole jsou modré. Zkrátka a dobře – poznáte pravé Řecko. Nudit se určitě nebudete, jsou zde kavárny, taverny, bary, obchody i památky.

ulička ve městě Parikia

Obdivovat můžete kostelíky, starověký hřbitov i keramickou dílnu. Největší a nejpřitažlivější historickou stavbou je byzantský kostelní komplex Panagia Ekatontapiliani. Pochází z roku 326, údajně ho založila svatá Helena, matka římského císaře Konstantina Velikého. V 18. století kostel značně poškodilo zemětřesení, následně byl postupně obnoven.

Panagia Ekatontapiliani

Na severním okraji městečka Parikia se rozprostírá převážně písčitá pláž Livadia, kde se lze koupat i provozovat vodní sporty. Na několika místech – v plážových barech a restauracích – se můžete v průběhu celého dne občerstvit.

Nejvíc dovolenkářů přitahuje Naousa

Za nejkrásnější letovisko je považována vesnička Naousa v severní části ostrova Paros. Dovolenkáři mají na výběr ze tří pláží (Piperaki, Piperi a Agii Anargyri), je tu hodně ubytovacích zařízení se snídaní nebo polopenzí. A samozřejmě i bez stravy.

vesnička Naousa na ostrově Paros

Najíst se totiž můžete v některé z mnoha taveren, vaří tady skvěle a ceny jsou přijatelné. Nechybí ani menší přístav, noční klub, obchody, kadeřnictví…

vesnička Naousa

Pro změnu na východě leží malé a tiché letovisko Logaras se čtyřmi plážemi. Podobně klidné je Chrisi Akti, nalézající se o 4 km níž, tedy směrem na jih. Vzhledem k tomu, že na ostrově Paros spolehlivě funguje autobusová doprava, dá se i bez nutnosti zapůjčení auta dostat na odlehlejší, ryze přírodní pláže. Tam je ovšem nezbytné přinést si vlastní občerstvení.

nádherná ulička na ostrově Paros

 

Paros láká i na aquapark a větrné mlýny

Patrně nejfotogeničtější pláží – díky kamenům bizarních tvarů – je Kolimbithres na severu. Od letoviska Naousa je vzdálená pouhých 5 km. Zhruba 800 m od pláže, směrem na severovýchod, je venkovní aquapark Aqua Paros. Jeho součástí je mimo jiné 13 toboganů, dětské skluzavky, bazén a líná řeka. Otevřeno tady mají od začátku července až do začátku září.

pláž Kolimbithres na ostrově Paros

Kilometr a půl od aquaparku směrem na sever začíná malebný poloostrov plný pláží. Je tu rovněž přírodní rezervace, římský amfiteátr Archilochos, nádherný klášter sv. Jana a maják Korakas.

amfiteátr Archilochos na ostrově Paros

Rozhodně neprohloupíte, když si uděláte výlet do vnitrozemí ostrova Paros. Například do vesničky Lefkes, jejíž chloubou je pravoslavný kostel Agia Triada z první poloviny 19. století.

pravoslavný kostel Agia Triada ve vesnici Lefkes

Zajímavých staveb v Lefkes a blízkém okolí spatříte mnohem víc. Ostrov navíc svádí k pěší turistice, kterou zvládne většina lidí. Nejvyšší bod ostrova, Agios Ilias, má 771 metrů. Pastvou pro oči je Údolí motýlů nedaleko městečka Parikia a taktéž větrné mlýny na několika místech…

větrné mlýny ve vesnici Lefkes na ostrově Paros

letovisko Kiotari na ostrově Rhodos

Kiotari: Letovisko na ostrově Rhodos nabízí pohodu a skvělé hotely

Kardamena: Letovisko na řeckém ostrově Kos žije ve dne i v noci

Kardamena

Mohlo by vás zajímat

Lago di Como

Lago di Como: Italské jezero okouzlí plavce i estéty

Lago di Como (Comské jezero nebo také Komské jezero) turisté vyhledávají nejen v parném létě. Patří totiž k nejkrásnějším koutům Itálie i celých Alp, kde leží. Pohled na poměrně úzký pruh vodní hladiny – lemují ji vysoké hory a občas se v ní zrcadlí – či na malebné vesničky na stráních je nezapomenutelný. Share Tweet Email

Číst více

Playa de Muro na ostrově Mallorca

Playa de Muro: Nejdelší písčitá pláž na ostrově Mallorca

Oceněním Modrá vlajka se pyšní nejdelší písčitá pláž na ostrově Mallorca – Playa de Muro (katalánsky Platja de Muro). Rozprostírá se na severovýchodě, měří přibližně šest kilometrů. Táhne se od jižního konce pláže Platja d’Alcúdia až k ulici Carrer Mar v letovisku Can Picafort. Její povrch tvoří jemný světlý písek. Vstup do Středozemního moře je […]

Číst více

Půldenní výlety zpestří vaši dovolenou, radí Lenka Pátek

Půldenní výlety zpestří vaši dovolenou, radí Lenka Pátek

Nedokážu si představit, že bych letěla na dovolenou s dětmi a celý týden, nebo dokonce dva, s nimi strávila pouze v hotelu a na přilehlé pláži. To samé platí v případě, když se někam vypravím s partnerem. V řadě destinací, zejména těch evropských, si obvykle pronajmu auto a procestuji vzdálené okolí, kam se jen stěží […]

Číst více