České polévky jsou sice fajn, ale proč občas neochutnat nějakou „cizokrajnou“? Například v Řecku mají nádherné pláže, přírodu i památky, avšak v neposlední řadě tam výtečně vaří. Jestliže zamíříte na jihovýchod Evropy, například na ostrov Korfu, Samos či Zakynthos, rozhodně se nezdráhejte objednat si tam tradiční pokrm avgolemono. Jak napovídá název, mezi ingrediencemi rozhodně nesmí chybět vejce (avgo) a citron (lemono).
Základem je kuřecí vývar
Tato polévka (někdy dokonce omáčka) se připravuje zejména o svátcích, při troše štěstí na ni narazíte i v ostatních dnech. Základem je kuřecí vývar, který se vaří s rýží a kousky masa, posléze se do něj přidají dvě stěžejní přísady – vejce a citron.
Obdobu jídla avgolemono najdeme i v jídelníčcích jiných zemí, avšak většinou pod odlišným názvem. V Egyptě či Maroku mu říkají tarbiya nebo beida bi-lemoune, v Turecku terbiye. V kuchyni sefardských Židů – žijících zejména v Izraeli, Francii a v Jižní a Severní Americe – si vysloužilo označení agristada nebo salsa blanco, v Itálii zase bagna brusca, brodettato nebo brodo brusco. Neznámým pojmem není tato dobrota ani v balkánských zemích.
Recept na avgolemono pro 4 osoby
Nemusíte čekat na to, až se dostanete do Řecka, zkuste si avgolemono uvařit doma. Pro přípravu patrně nejjednodušší verze této speciality budete potřebovat litr drůbežího vývaru, 50 gramů dlouhozrnné rýže, 3 vejce a 2 citrony. Máte-li rádi maso, nachystejte si i dva kuřecí řízky, které nakrájíte na malé kostky.
Postup:
1/ Drůbeží vývar přiveďte k varu.
2/ Vsypejte rýži (případně i kousky kuřecího masa) a vařte na mírném plamenu 15 až 20 minut. Mezitím v míse prošlehejte vejce se šťávou z jednoho citronu.
3/ Vývar s rýží odstavte a jednu naběračku pozvolna vlijte za stálého šlehání do vaječné pěny. Pak naopak za stálého šlehání postupně vlijte vejce do horkého vývaru, až vznikne hladký krém.
4/ Už nevařte a ihned avgolemono podávejte s dílky druhého citronu. Ten lze rovněž nakrájet na kolečka.
Přejeme vám dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

69. díl – Maroko
Ve speciálním dílu Blue Style Expertů na cestách jsme se vydali do exotického Maroka, kde návštěvníky přivítá jedinečná směs tradic a bohatého cestovatelského zázemí. Představíme vám nejen místní pláže a hotely, ale i autentická tržiště s barevnými koberci, kořením a ručně vyráběnými suvenýry. Těšte se na dobrodružství v poušti, vysoké písečné duny jako z filmových […]

Fotoreportáž: Městečko Câmara de Lobos na ostrově Madeira
Dovolená na portugalském ostrově Madeira, ležícím v Atlantském oceánu západně od Maroka, láká především milovníky přírody. Je tu však i několik měst a vesnic, které zaujmou nevšední architekturou, výtvarnými a sochařskými díly, poutavými tradicemi, pozoruhodnými přírodními unikáty a v neposlední řadě restauracemi nabízejícími neodolatelnou místní gastronomii. Rozhodně si nenechte ujít návštěvu malebné rybářské vesnice Câmara […]

Fotoreportáž: Djerba Explore Park na tuniském ostrově Djerba
Dovolenou na tuniském ostrově Djerba si můžete zpestřit návštěvou rozlehlého areálu s názvem Djerba Explore Park. Jeho součástí je nákupní vesnička, muzeum Lalla Hadria, skanzen Djerba Heritage a největší krokodýlí farma ve Středomoří. Stačí se domluvit s vaším delegátem a ten vám organizovaný výlet sem zařídí. Po příjezdu na místo vás provede celým parkem, dozvíte […]