Pokud máte pocit, že na snímku vidíte tampóny máčené v medu či karamelu, „tak trochu“ se pletete. Jedná se totiž o náramnou dobrotu, na níž si můžete pochutnat v balkánských zemích a na celém území Turecka. Dezert se jmenuje tulumba a plně uspokojí většinu těch, kteří milují sladkosti.
Proč se tulumba leskne a lepí?
Tulumba pochází z Turecka, odkud se rozšířila takřka po celém Balkáně. Určitě se s ní setkáte také v Řecku a Bulharsku.
Jedná se o sladkost z nekvašeného těsta, které neobsahuje droždí a které je vytvarované do zhruba 5 až 10 centimetrů dlouhého oválu s podélnými brázdami. Tulumba se připravuje prostřednictvím speciální šablony nebo nástavce na sáček, čímž se dosahuje jejího hvězdicového tvaru. Nejprve se dozlatova frituje (či smaží zcela ponořena) a poté se ještě zatepla zalije sladkým sirupem. Výsledek se ovšem jí za studena.

Recept pro celou rodinu
Zachutnala vám tulumba během dovolené a zapomněli jste si říct o recept? Nezoufejte – tady je! K přípravě „české verze“ tohoto dezertu budete potřebovat 3 a ½ šálku cukru, 3 šálky vody, lžíci citrónové šťávy. Z těchto ingrediencí připravíte sirup, těsto si žádá 2 a ½ šálku hladké mouky, 2 šálky vody, polévkovou lžíci cukru, 2 lžíce másla, 2 lžíce krupice, 1 lžíci škrobu, špetku soli, 3 vejce a olej na smažení.
Postup:
1/ Začněte připravovat sirup. V hrnci smíchejte vodu s cukrem, přidejte citrónovou šťávu a přiveďte pozvolna k varu.
2/ Vařte ještě 5 až 10 minut a pak nechte vychladnout.
3/ Mezitím se pusťte do přípravy těsta.
4/ Do hrnce nalejte vodu a přidejte máslo. Občas promíchejte, dokud se máslo nerozpustí.
5/ Během varu prosejte mouku, postupně ji přidejte do hrnce.
6/ Přisypejte sůl a cukr a promíchejte rychle vařečkou. Během 10 minut vznikne těsto.
7/ Sundejte hrnec z plotny a nechte těsto vychladnout.
8/ Rozbijte vejce a rukama je zapracujte do těsta.
9/ Přidejte škrob a krupici a opět ručně zapracujte, dokud nevznikne krémové těsto.
10/ Naplňte hlubokou pánev olejem.
11/ Cukrářský sáček s hvězdicovým nástavcem naplňte těstem.
12/ Vytvarované kusy těsta vložte do oleje, dokud je ještě studený.
13/ Smažte je na mírném ohni – zvětší se a navíc budou křupavé.
14/ Jakmile je dosmažíte, ihned je vložte do studeného sirupu.
15/ Zhruba po 2 minutách je vyjměte děrovanou lžící.
16/ Nechte vychladnout a poté podávejte.
Přejeme dobrou chuť!

Mohlo by vás zajímat
Bulharské zvyky a tradice: Mezi pohanstvím a křesťanskou vírou
Bulharsko je zemí, která láká nejen na krásné pláže na pobřeží Černého moře, ale také na svou úchvatnou, tisíce let trvající historii. Od nepaměti se navíc nacházelo na křižovatce kultur Východu a Západu, což mělo za následek vznik celé řady jedinečných zvyků a tradic. Je to rovněž země, ve které do dnešních dnů přežívají pohanská […]
Suvenýry: Co si lze přivézt domů a na co si dát naopak pozor?
Suvenýry. Kdo by je neměl rád? Společně s nimi si můžete přivézt domů na památku kousek své dovolenkové destinace a kdykoli ho ve své domácí vitrínce zahlédnete, přenesete se aspoň v myšlenkách na chvílí zpátky tam, kde vám bylo tak dobře. Kterým suvenýrům byste se však měli vyhnout, abyste se nedostali do potíží při svém […]
Noto: Historické městečko na ostrově Sicílie nadchne nejen katedrálou
Italský ostrov Sicílie nabízí mnohem víc než jen písčité pláže a skvělou gastronomii. Je zde spousta zajímavých míst, která rozhodně stojí za to vidět. Kromě Údolí chrámů, starobylého města Syrakusy, sopky Etna, amfiteátru v Taormině či bílého útesu Scala dei Turchi je to například barokní městečko Noto na jihovýchodě. Proč se vydat právě sem? Share […]

