Pokud máte pocit, že na snímku vidíte tampóny máčené v medu či karamelu, „tak trochu“ se pletete. Jedná se totiž o náramnou dobrotu, na níž si můžete pochutnat v balkánských zemích a na celém území Turecka. Dezert se jmenuje tulumba a plně uspokojí většinu těch, kteří milují sladkosti.
Proč se tulumba leskne a lepí?
Tulumba pochází z Turecka, odkud se rozšířila takřka po celém Balkáně. Určitě se s ní setkáte také v Řecku a Bulharsku.
Jedná se o sladkost z nekvašeného těsta, které neobsahuje droždí a které je vytvarované do zhruba 5 až 10 centimetrů dlouhého oválu s podélnými brázdami. Tulumba se připravuje prostřednictvím speciální šablony nebo nástavce na sáček, čímž se dosahuje jejího hvězdicového tvaru. Nejprve se dozlatova frituje (či smaží zcela ponořena) a poté se ještě zatepla zalije sladkým sirupem. Výsledek se ovšem jí za studena.
Recept pro celou rodinu
Zachutnala vám tulumba během dovolené a zapomněli jste si říct o recept? Nezoufejte – tady je! K přípravě „české verze“ tohoto dezertu budete potřebovat 3 a ½ šálku cukru, 3 šálky vody, lžíci citrónové šťávy. Z těchto ingrediencí připravíte sirup, těsto si žádá 2 a ½ šálku hladké mouky, 2 šálky vody, polévkovou lžíci cukru, 2 lžíce másla, 2 lžíce krupice, 1 lžíci škrobu, špetku soli, 3 vejce a olej na smažení.
Postup:
1/ Začněte připravovat sirup. V hrnci smíchejte vodu s cukrem, přidejte citrónovou šťávu a přiveďte pozvolna k varu.
2/ Vařte ještě 5 až 10 minut a pak nechte vychladnout.
3/ Mezitím se pusťte do přípravy těsta.
4/ Do hrnce nalejte vodu a přidejte máslo. Občas promíchejte, dokud se máslo nerozpustí.
5/ Během varu prosejte mouku, postupně ji přidejte do hrnce.
6/ Přisypejte sůl a cukr a promíchejte rychle vařečkou. Během 10 minut vznikne těsto.
7/ Sundejte hrnec z plotny a nechte těsto vychladnout.
8/ Rozbijte vejce a rukama je zapracujte do těsta.
9/ Přidejte škrob a krupici a opět ručně zapracujte, dokud nevznikne krémové těsto.
10/ Naplňte hlubokou pánev olejem.
11/ Cukrářský sáček s hvězdicovým nástavcem naplňte těstem.
12/ Vytvarované kusy těsta vložte do oleje, dokud je ještě studený.
13/ Smažte je na mírném ohni – zvětší se a navíc budou křupavé.
14/ Jakmile je dosmažíte, ihned je vložte do studeného sirupu.
15/ Zhruba po 2 minutách je vyjměte děrovanou lžící.
16/ Nechte vychladnout a poté podávejte.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Trápí vás kůže či klouby? Navštivte Bagni San Filippo
Málokterá země nabízí tolik jako Itálie. Moře, spoustu památek z různých dob počínaje starověkem, proslavenou kuchyni i víno a v neposlední řadě krásnou, různorodou krajinu. Navíc je dostatečně velká, aby turisté mohli objevovat stále nová a nová místa, včetně takových, o nichž vědí jen lidé v okolí a která nenajdou v žádném průvodci. Jedním z nich […]

Győr: Maďarské město, které okouzlí zejména historickými památkami
Vyhlášené lázně a starobylé centrum jsou největšími chloubami města Győr, které leží na severozápadě Maďarska. Tedy asi 120 km západně od Budapešti. Přezdívku „město řek“ má díky skutečnosti, že se rozprostírá kolem soutoku řek Mošonský Dunaj a Rába. Aby toho nebylo málo, kousek odsud tečou řeky Rábca a Marcal. Share Tweet Email

Port Louis: Hlavní město Mauricia zaujme nábřežím, chrámy i muzei
Celoroční sezónou se pyšní africký ostrov Mauricius, který leží v Indickém oceánu a který je součástí Mauricijské republiky. To znamená, že v této oblíbené exotické destinaci lze s CK Blue Style prožít dovolenou během jarních prázdnin, Velikonoc, letních prázdnin nebo třeba Vánoc. Denní teploty se pohybují mezi 24 a 32 °C s tím, že „nejchladněji“ […]