Tulumba: Turecký dezert, který dobyl i Řecko a Bulharsko

ReceptyChutě světaTurecko

Pokud máte pocit, že na snímku vidíte tampóny máčené v medu či karamelu, „tak trochu“ se pletete. Jedná se totiž o náramnou dobrotu, na níž si můžete pochutnat v balkánských zemích a na celém území Turecka. Dezert se jmenuje tulumba a plně uspokojí většinu těch, kteří milují sladkosti.

Proč se tulumba leskne a lepí?

Tulumba pochází z Turecka, odkud se rozšířila takřka po celém Balkáně. Určitě se s ní setkáte také v Řecku a Bulharsku.

Jedná se o sladkost z nekvašeného těsta, které neobsahuje droždí a které je vytvarované do zhruba 5 až 10 centimetrů dlouhého oválu s podélnými brázdami. Tulumba se připravuje prostřednictvím speciální šablony nebo nástavce na sáček, čímž se dosahuje jejího hvězdicového tvaru. Nejprve se dozlatova frituje (či smaží zcela ponořena) a poté se ještě zatepla zalije sladkým sirupem. Výsledek se ovšem jí za studena.

turecký dezert tulumba

Recept pro celou rodinu

Zachutnala vám tulumba během dovolené a zapomněli jste si říct o recept? Nezoufejte – tady je! K přípravě „české verze“ tohoto dezertu budete potřebovat 3 a ½ šálku cukru, 3 šálky vody, lžíci citrónové šťávy. Z těchto ingrediencí připravíte sirup, těsto si žádá 2 a ½ šálku hladké mouky, 2 šálky vody, polévkovou lžíci cukru, 2 lžíce másla, 2 lžíce krupice, 1 lžíci škrobu, špetku soli, 3 vejce a olej na smažení.

Postup:

1/ Začněte připravovat sirup. V hrnci smíchejte vodu s cukrem, přidejte citrónovou šťávu a přiveďte pozvolna k varu.

2/ Vařte ještě 5 až 10 minut a pak nechte vychladnout.

3/ Mezitím se pusťte do přípravy těsta.

4/ Do hrnce nalejte vodu a přidejte máslo. Občas promíchejte, dokud se máslo nerozpustí.

5/ Během varu prosejte mouku, postupně ji přidejte do hrnce.

6/ Přisypejte sůl a cukr a promíchejte rychle vařečkou. Během 10 minut vznikne těsto.

7/ Sundejte hrnec z plotny a nechte těsto vychladnout.

8/ Rozbijte vejce a rukama je zapracujte do těsta.

9/ Přidejte škrob a krupici a opět ručně zapracujte, dokud nevznikne krémové těsto.

10/ Naplňte hlubokou pánev olejem.

11/ Cukrářský sáček s hvězdicovým nástavcem naplňte těstem.

12/ Vytvarované kusy těsta vložte do oleje, dokud je ještě studený.

13/ Smažte je na mírném ohni – zvětší se a navíc budou křupavé.

14/ Jakmile je dosmažíte, ihned je vložte do studeného sirupu.

15/ Zhruba po 2 minutách je vyjměte děrovanou lžící.

16/ Nechte vychladnout a poté podávejte.

Přejeme dobrou chuť!

tulumba dobyla i Bulharsko, Řecko a Kypr

avgolemono

Avgolemono: Řecká sváteční polévka, jež obsahuje vejce a citron

Psarosoupa: Tradiční řecká polévka, v níž plave zelenina a ryby

psarosoupa

Mohlo by vás zajímat

Co si s sebou zabalit na dovolenou?

Ať už letíte na dovolenou poprvé, nebo je pro vás létání denním chlebem, tak v obou případech musíte řešit jednu zapeklitou věc – co si s sebou mám vlastně zabalit? Dáme vám pár rad a tipů, co si s sebou zabalit na dovolenou a co je lepší nechat doma. Share Tweet Email

Číst více

10 důvodů, proč milujeme Ras al Khaimah

10 důvodů, proč milujete Ras Al Khaimah

Pro nás exoticky znějící jméno emirátu Ras Al Khaimah v češtině znamená “Vrcholek stanu” a emirát si ho získal díky své poloze na samotném severním cípu federace. Ras Al Khaimah láká na jedinečnou kombinaci tisíce let starých památek, plážového luxusu a moderního komfortu na pozadí neskutečných přírodních scenérií. Ne nadarmo bývá často označován za nejkrásnější […]

Číst více

Španělská šunka a jiné delikatesy

Španělsko: Sušená šunka a jiné delikatesy aneb věděli jste, že se vám stýská po Mallorce?

Možná ve vás titulek článku skutečně probudil vzpomínky, které máte na návštěvu tohoto španělského ostrova, ale možná si teď říkáte: „Jak se mi může stýskat, když jsem na Mallorce nikdy nebyl/a?” Ať je to jakkoliv, čtěte dál. Věříme, že během chvíle pochopíte, o čem hovoříme. Zažijte Mallorcu všemi smysly a ochutnejte dobroty jako je španělská […]

Číst více