Jezdíte rádi do Chorvatska, respektive do zemí, které byly kdysi součástí dnes už neexistující Jugoslávie? Pak možná víte, že když dostanete chuť na sladké, můžete si v cukrárně, kavárně či restauraci objednat zákusek jménem bajadera neboli bajadere. Tento název zřejmě znáte i v jiné souvislosti. Jedná se taktéž o operetu od Emmericha Kálmána, dále o slavný balet, pojednávající o indické chrámové tanečnici, i o vojenskou operaci z roku 1942. My však zůstaneme u oblíbeného dezertu, který lze v různých obdobách sehnat i v České republice.
Je velice chutný, složitě vypadající, jeho příprava je ovšem velmi snadná. A dokonce ani nemusíte zapínat troubu. Tedy v případě, že se rozhodnete udělat si ho doma sami.
Bajadera vám osladí život nejen během dovolené
Bajadera je v Chorvatsku, ale i v dalších zemích známá taktéž ve formě baleného vrstveného nugátu. Je k dostání v obchodech a obsahuje mandle či lískové nebo vlašské ořechy. Ale mnohem větší tradici má stejnojmenný dort!
Patří k tomu nejlepšímu, co vám v rámci sladkostí může Chorvatsko a okolní země nabídnout. Poněvadž se hodí rovněž na vánoční stůl či k jiným slavnostním příležitostem, neváhejte s jeho přípravou. Pomoct vám mohou i děti, máte-li nějaké doma…
Recept pro celou rodinu
Není nutné dělat kulatý dort, praktické jsou menší kostky. Co takhle třeba 30 kusů? K přípravě české verze nepečeného dezertu bajadera budete potřebovat následující ingredience:
Cukr krystal 200 gramů
Mleté ořechy 150 gramů
Rozemleté máslové sušenky 250 gramů
Máslo 170 gramů
Čokoláda na vaření 2x 100 gramů
Olej 1 lžíce
Voda 10 lžic
Příprava:
Vodu s cukrem vařte v hrnci, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Přidejte máslo, hrnec sundejte ze sporáku. Míchejte až do rozpuštění másla.
Přidejte mleté ořechy a sušenky a míchejte – musí vzniknout celistvé těsto.
To pak rozdělte na dvě části.
100 gramů čokolády rozehřejte ve vodní lázni a přidejte do jedné části těsta.
Na tác nebo na plech položte pečicí papír. Potřete ho tukem, položte čokoládovou část těsta a rukama ji vytvarujte do čtverce nebo obdélníku. V rozích si pomozte nožem, aby těsto mělo rovné okraje.
Na první těsto položte druhé, světlé, a vytvarujte ho stejným způsobem.
Vrchní těsto přelijte polevou připravenou z rozpuštěné čokolády (100 gramů) a oleje.
Hotový dezert bajadera pak dejte nejméně na 24 hodin do ledničky.
Posléze výtvor nakrájejte na kostky a můžete podávat.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

18. díl
V dalším díle pořadu Experti na cestách jsme se podívali do nejbezpečnější země na světě. Lidé si v ní nezamykají auta ani domy. Řeč je o Ománu, perle arabského východu. Destinaci přiblížili cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba, honorární konzul Ivo Vaněk a obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Místní hotely představil René Eagle, generální […]

Ayia Napa: Věhlasné letovisko na Kypru se zavděčí každému
Ostrov Kypr se pyšní jednou z nejdelších letních sezón v Evropě a navíc pravidelně figuruje na předních příčkách žebříčku Nejčistší voda ke koupání na území Evropské unie. Vzhledem k tomu, že severní část ostrova tvoří de facto stát Severní Kypr uznávaný pouze Tureckem, pod stoprocentní záštitou EU je v současnosti pouze jižní Kypr, respektive Kyperská […]

Pronájem auta na dovolené: 10 rad a tipů pro vaše pohodlí
Chystáte se na dovolenou a chcete poznat víc než hotelový resort? S našimi radami bude pro vás pronájem auta na dovolené snadnou záležitostí. Share Tweet Email