Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

ŘeckoReceptyDestinaceChutě světa

Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem.

Ať už se vydáte na ostrov Kos, Rhodos, Kréta, Zakynthos, Samos, Korfu či Kefalonie, všude si lze na dolmades pochutnat. Pravděpodobně vám toto jídlo nabídnou v hotelové restauraci, případně si ho můžete objednat v nedaleké taverně. Vzhledem k tomu, že obsahuje snadno dostupné suroviny, jeho cena je ve většině případů nízká.

řecké jídlo dolmades

Předkrm může být i studený

Dolma je turecké slovo, které znamená „plnit“. Už ve starověkém Řecku lidé s oblibou konzumovali plněné listy. Avšak dolmades tak, jak je známe dnes, nejspíš vznikly v pozdním středověku v Konstantinopoli. Název dolma se ujal za turecké nadvlády a správně by se měl používat výhradně pro plněnou zeleninu. Pro listy by měl platit název sarma, ale ten je v současnosti vyhrazen jen pro plněné zelné listy.

Dolmades se servírují teplé i za studena. Studená verze zpravidla neobsahuje maso, podává se spíše jako předkrm – s česnekovo-jogurtovou omáčkou. Teplé dolmades představují hlavní jídlo. Obecně platí, že řecké speciality jsou velmi chutné a obvykle i zdravé. Jestliže umíte alespoň trochu vařit, můžete si dolmades připravit doma. Přinášíme recept na českou verzi této pochoutky, která se zavděčí i jedincům, co si úzkostlivě hlídají postavu.

příprava dolmades

Recept na dolmades pro 4 osoby

Příprava pokrmu dolmades vyžaduje následující ingredience:

  • 20 vinných listů
  • 300 gramů rýže
  • cibuli
  • čerstvé bylinky (mátu, kopr, oregano)
  • olivový olej
  • citron
  • bílý řecký jogurt
  • sůl a pepř

Příprava

  1. Listy vinné révy spaříme vroucí vodou a necháme okapat.
  2. Rýži zalijeme vodou, osolíme a povaříme cca 10 minut.
  3. Scedíme a následně přidáme nakrájenou cibuli, pepř a nasekané bylinky.
  4. Na dlaň nebo na podložku pokaždé položíme list vinné révy žilnatinou nahoru. Odstraníme stopku a na širší okraj dáme doprostřed trochu náplně.
  5. Kraje překlopíme přes náplň a vytvoříme závitek. Po naplnění na závitky vymačkáme šťávu z citronu.
  6. Do nízkého hrnce nalijeme trochu oleje, závitky položíme těsně k sobě. Přidáme vodu, aby dosahovala až po okraj závitků. Zakryjeme pokličkou a na mírném plameni necháme podusit 20–30 minut.
  7. Dolmades podáváme s jogurtovým dresinkem a klidně i s pečivem.

Přejeme dobrou chuť!

dolma s pečivem a dresinkem

Město Zakynthos

Město Zakynthos zaujme přístavní promenádou i dvěma náměstími

Pomorie: Bulharské letovisko, jež se zavděčí i náročným dovolenkářům

Pomorie

Mohlo by vás zajímat

Lenka Pátek se syny v krétském regionu Chania

Krétský region Chania mě uchvátil nejen plážemi, říká Lenka Pátek

Miluji Krétu a obzvlášť její nejzápadnější region Chania. Není pro mě až tak důležité, ve kterém hotelu a letovisku se ubytuji, protože si pokaždé pronajmu auto. Tato nádherná oblast si vyloženě říká o to, aby ji člověk procestoval takzvaně skrz na skrz. Když jsem to udělala poprvé, pochopila jsem, že to chci zopakovat pokaždé, kdykoliv […]

Číst více

cestovatel Richie představuje Severní Kypr

Severní Kypr: Poznejte s námi tureckou část ostrova

Kypr je třetí největší ostrov ve Středozemním moři, dělí se na dvě části. Tu větší – jižní – zabírá Kyperská republika, která je součástí Evropské unie. Žijí v ní převážně kyperští Řekové, označovaní též jako řečtí Kypřané. Severní třetina ostrova nese název Severní Kypr (oficiálně Severokyperská turecká republika), ovládá ji Turecko a bydlí v ní […]

Číst více

Dovolená na Kypru: Sluníčko, moře a... kočky?

Dovolená na Kypru: Sluníčko, moře a… kočky?

Sluníčko, průzračné moře a nádherné písčité pláže na Kypru asi jen tak někoho nepřekvapí, ale tento překrásný ostrov má navíc ještě jednu zcela zvláštní devizu. Má to čtyři nohy, dvě uši, jeden ocásek a rádo se to s půvabem a ladností povaluje na vyhřátých zápražích, lavičkách a okrajích kašen. Hádejte, co je to? Share Tweet […]

Číst více