Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem.
Ať už se vydáte na ostrov Kos, Rhodos, Kréta, Zakynthos, Samos, Korfu či Kefalonie, všude si lze na dolmades pochutnat. Pravděpodobně vám toto jídlo nabídnou v hotelové restauraci, případně si ho můžete objednat v nedaleké taverně. Vzhledem k tomu, že obsahuje snadno dostupné suroviny, jeho cena je ve většině případů nízká.

Předkrm může být i studený
Dolma je turecké slovo, které znamená „plnit“. Už ve starověkém Řecku lidé s oblibou konzumovali plněné listy. Avšak dolmades tak, jak je známe dnes, nejspíš vznikly v pozdním středověku v Konstantinopoli. Název dolma se ujal za turecké nadvlády a správně by se měl používat výhradně pro plněnou zeleninu. Pro listy by měl platit název sarma, ale ten je v současnosti vyhrazen jen pro plněné zelné listy.
Dolmades se servírují teplé i za studena. Studená verze zpravidla neobsahuje maso, podává se spíše jako předkrm – s česnekovo-jogurtovou omáčkou. Teplé dolmades představují hlavní jídlo. Obecně platí, že řecké speciality jsou velmi chutné a obvykle i zdravé. Jestliže umíte alespoň trochu vařit, můžete si dolmades připravit doma. Přinášíme recept na českou verzi této pochoutky, která se zavděčí i jedincům, co si úzkostlivě hlídají postavu.

Recept na dolmades pro 4 osoby
Příprava pokrmu dolmades vyžaduje následující ingredience:
- 20 vinných listů
- 300 gramů rýže
- cibuli
- čerstvé bylinky (mátu, kopr, oregano)
- olivový olej
- citron
- bílý řecký jogurt
- sůl a pepř
Příprava
- Listy vinné révy spaříme vroucí vodou a necháme okapat.
- Rýži zalijeme vodou, osolíme a povaříme cca 10 minut.
- Scedíme a následně přidáme nakrájenou cibuli, pepř a nasekané bylinky.
- Na dlaň nebo na podložku pokaždé položíme list vinné révy žilnatinou nahoru. Odstraníme stopku a na širší okraj dáme doprostřed trochu náplně.
- Kraje překlopíme přes náplň a vytvoříme závitek. Po naplnění na závitky vymačkáme šťávu z citronu.
- Do nízkého hrnce nalijeme trochu oleje, závitky položíme těsně k sobě. Přidáme vodu, aby dosahovala až po okraj závitků. Zakryjeme pokličkou a na mírném plameni necháme podusit 20–30 minut.
- Dolmades podáváme s jogurtovým dresinkem a klidně i s pečivem.
Přejeme dobrou chuť!

Mohlo by vás zajímat
Tajemství dlouhého života se skrývá na kouzelné Sardinii
Sardinie. Tento italský ostrov se zlatavými písečnými plážemi, průzračným mořem a zcela jedinečnou kulturou si zamiloval již nejeden cestovatel. Zvláštní pozornost si ovšem zaslouží fakt, že se Sardiňané dožívají v průměru výrazně vyššího věku než srovnatelné etnické skupiny ve většině Evropy. Pojďme se tedy na toto sardinské tajemství dlouhověkosti podívat blíže! Share Tweet Email
Saturnia: Toskánské městečko, které láká na ozdravné zimní koupání
Jet v zimě do Toskánska – to nezní jako ideální nápad! Teploty se pohybují kolem 12 stupňů a na lyže to také není. Existuje však zapomenuté a zároveň výjimečné městečko, kde je v tomto období někdy víc lidí než v parném létě. Jmenuje se Saturnia a leží v provincii Grosseto. Share Tweet Email
52. díl – Spojené arabské emiráty – Ras Al Khaimah
Spojené arabské emiráty jsou vynikající destinací pro vaši dovolenou právě v tomto období. V novém dílu Blue Style Expertů na cestách se zaměříme na zajímavosti Ras Al Khaimah, který je považován za nejkrásnější emirát. Pyšní se rozmanitou přírodou a nabízí adrenalinový zážitek v podobě nejdelší lanové dráhy na světě. Lákadla tohoto kouzelného místa prozradí obchodní […]

