Argostoli: Hlavní město řeckého ostrova Kefalonie zaujme nejen přístavem

DestinaceŘeckoKefalonie

Hodláte prožít letní dovolenou na řeckém ostrově Kefalonie? Pokud ano, můžete si během pobytu udělat výlet do hlavního města Argostoli. Lze posedět v kavárně nebo taverně, projít se ulicemi a kolem přístavu, nakoupit suvenýry, zato památek moc nespatříte. V roce 1953 totiž většinu staveb zničilo silné zemětřesení. Místním nezbylo nic jiného, než skoro celé město postavit znovu.

Argostoli leží na jihozápadě Kefalonie, konkrétně v zálivu Lassi. V současné době se jedná se o kulturní, administrativní a obchodní centrum ostrova.

pravoslavný kostel Panagia

Kam vyrazit za nákupy?

Strategická poloha už před staletími skýtala nemalé obchodní příležitosti. Není tedy divu, že Benátčany zaujala natolik, že v roce 1757 prohlásili Argostoli za správní centrum ostrova. Obyvatelstvo se sem přesunulo z bývalého hlavního města Agios Georgios, známého rovněž pod názvem Kastro.

Během procházky po Argostoli nelze přehlédnout zmíněný přístav. Je vcelku malebný, ale zato není příliš významný. Předčily ho přístavy Sami a Poros na východním pobřeží. Možná oceníte informaci, že z argostolského přístavu minimálně každou hodinu vyjíždějí trajekty do Lixouri, druhého největšího města, rozprostírajícího se na poloostrově Paliki na protější straně zálivu.

město Argostoli na řeckém ostrově Kefalonie

Nohy vás jistě zanesou i na náměstí Vallianou s obchůdky, tavernami, kavárnami a několika význačnými budovami, včetně radnice a městského informačního centra. Na jižní konec náměstí navazuje pěší zóna, ulice Lithostroto, kde lze dobře nakoupit, občerstvit se na zahrádce nebo třeba obdivovat pravoslavný kostel svatého Spyridona.

Pokračováním ulice Lithostroto je ulice Diadochou Konstantinou, která je podstatně delší a plná všemožných lákadel. Málokdo odsud odejde s prázdnou – především dámy si zde pořizují oblečení, boty, kosmetiku, šperky…

náměstí Vallianou a jeho okolí

Bossetův most je světový rekordman

Korzovat – a přitom se kochat parádním výhledem – se dá i po pobřežní promenádě, kde nakoupíte čerstvé ovoce a zeleninu. Navíc tady kotví čluny, v nichž rybáři nabízejí kolemjdoucím svoje úlovky. Při troše štěstí v moři zahlédnete želvy, jež sem připlouvají.

přístav ve městě Argostoli

V Argostoli začíná a v obci Drapano končí nejdelší kamenný most na světě vedoucí přes moře (690 m). Odděluje lagunu Koutavos od zálivu Lassi. V první polovině 19. století ho navrhl Charles de Bosset, švýcarský inženýr ve službách britské armády.

Na počest Britů byl později vedle mostu postaven obelisk – pomník Radikalu. Je symbolem svobody a stal se jednou z dominant města. V roce 2013 byl Bossetův most (neboli Drapano Bridge) zrekonstruován a posléze otevřen už jen pro chodce.

Bossetův most a pomník Radikalu

Na severním konci města střeží vjezd do přístavu bílý maják svatého Thedora, řečený Fanari. Zdálky připomíná antickou stavbu, poněvadž ho zdobí dórské sloupy. Po zmíněném zemětřesení byl kompletně přestavěn a před časem zrekonstruován, aby byl lépe chráněn před erozí způsobenou slanou mořskou vodou.

maják svatého Thedora ve městě Argostoli

Argostoli ukrývá pláž i muzea

Fascinuje vás historie? Archeologické muzeum soustřeďuje nástroje z doby kamenné, šperky z mykénských hrobů či podlahové mozaiky z římských vil. Národopisné a historické muzeum v přízemí knihovny Korgialenio dokumentuje život na ostrově od 19. století. Uvidíte kroje, staré ruční práce i předměty ze zařízení domácností. Poznáte místní zvyky a obyčeje, svátky a tradice s nimi spojené. Muzeum mapuje taktéž období britské nadvlády a válek, zemětřesení v roce 1953 a následnou obnovu.

Nedaleko od majáku Fanari se nalézá válečný památník. Je věnován vojákům italské divize Acqui, zavražděným na Kefalonii dne 24. září 1943 na popud Adolfa Hitlera. Milovníci přírody nejspíš zamíří do botanické zahrady na jižním konci města…

válečný památník ve městě Argostoli

Vyrazíte-li do Argostoli na celý den, můžete prohlídku města spojit s koupáním a opalováním na nedaleké písčité pláži Makris Gialos (sousedící s menší pláží Platis Gialos). Čeká na vás průzračné Jónské moře, pozvolný vstup do vody, bar, restaurace, toalety i sprcha. V případě zájmu si můžete pronajmout lehátko a slunečník…

pláže Platis Gialos and Makris Gialos

Dovolená v Bulharsku

Dovolená v Bulharsku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Matala: Řecká pláž, kterou proslavili stoupenci hnutí hippies

řecká pláž Matala

Mohlo by vás zajímat

Svojanov

Svojanov: Strašidelný hrad s děsivou pověstí ukrýval zazděné kostry

Hrad Svojanov, stojící v okrese Svitavy, založil kolem roku 1224 královský purkrabí Svéslav z Bořitova. Patří k nejstarším kamenným sídlům u nás. Když v roce 1265 vyhlásil král Přemysl Otakar II. nedaleké královské město Polička, nabyl tím na významu. Share Tweet Email

Číst více

5 tradičních pochoutek z Kosu

Dovolená v Řecku: 5 tradičních pochoutek z ostrova Kos

Ke správné dovolené patří i ochutnávání specialit místní kuchyně. Řecká gastronomie je známá snad všude, staví na jednoduchosti pokrmů a čerstvosti surovin a patří k nejzdravějším na světě. Které dobroty můžete ochutnat na ostrově Kos? Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách: 57. díl

Experti na cestách: 57. díl

Blue Style Experti na cestách prozradili, jak vypadá práce v cestovní kanceláři. V čem je náročná, řekla sales director CK Blue Style Nicole Okonkwo Gattuso. Kam rád jezdí na dovolenou, prozradil hokejový mistr světa Jiří Šlégr. Share Tweet Email

Číst více