Láká vás dovolená v Maroku? Ať už se vydáte do letoviska Agadir na pobřeží Atlantského oceánu, anebo naopak zvolíte poznávací zájezd Velký okruh Marokem, opakovaně se setkáte s pojmem tažín. O co jde? O severoafrický pokrm a zároveň o keramickou nádobu, v níž se toto jídlo připravuje. Seženete ji v každé tržnici, můžete si ji přivézt domů jako suvenýr.
Hliněná nádoba má obvykle špičaté víko, jež zajišťuje optimální cirkulaci páry. Je glazovaná, k mání ve všech možných barvách, častokrát zdobena dekorativními motivy. Dokonce si můžete vybrat velikost, která vám vyhovuje. Rozměry nejsou – stejně jako barva – pevně dány. Teď se však pojďme soustředit na to, co se ukrývá v jejích útrobách, když si v marocké restauraci objednáte místní specialitu tajine neboli tagine (česky tažín).
Africký pokrm se připravuje dušením
V Maroku se téměř vždy jedná o kombinaci masa (kuřecího, hovězího, jehněčího, skopového, velbloudího či rybího) a zeleniny za použití speciálního koření Ras el Hanout. To je směsí několika druhů koření (kardamomu, skořice, hřebíčku, římského kmínu, kurkumy aj.). Někdy uvnitř nádoby najdete i ovoce či olivy. Z toho vyplývá, že neexistuje striktní recept na tažín. Lze tedy do jisté míry postupovat ve stylu „co dům dá“.
Jednotný je každopádně způsob přípravy. Tím je dušení, tedy pomalé ohřívání nádoby nad dřevěným uhlím v přenosných vařičích, vyrobených taktéž z jílu. Zkušení kuchaři záměrně vybírají větší kusy dřevěného uhlí, které vydrží dlouho hořet. Mezi dnem nádoby a žhavými uhlíky ve vařiči je vždy dostatečný prostor, chránící nádobu tažín před přehřátím a možným prasknutím.
Tažín vám nabídnou nejen v Maroku, kde se obvykle podává s berberskou whisky (mátovým čajem), ale také například v Tunisku. Tam jde spíše o omeletu či vaječnou nádivku s masem, sýrem, bylinkami nebo těstovinami. Obdobu tajine, známou jako tavvas, má kyperská kuchyně.
Recept na kuřecí tažín s rozinkami
Chcete si tažín uvařit doma ve stejnojmenné nádobě, kterou si přivezete z dovolené v Maroku, Tunisku či Egyptě? V tom případě pro vás máme jednoduchý recept! K přípravě marocké speciality tažín, respektive její české verze, budete potřebovat kuřecí stehna nebo čtvrtky (4 porce), 2 stroužky česneku, 3 cibule, hrst rozinek, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, ½ lžičky pepře, ½ lžičky mleté papriky, ½ lžičky skořice, lžičku mletého zázvoru a ½ hrnku vody. Lze použít i trochu šafránu a kurkumy.
Postup:
Na dno nádoby rozložíme nasekaný česnek. Na něj poklademe na měsíčky nakrájenou cibuli (1 ks). Postupně posypeme kořením a nahoru rozmístíme kousky kuřete.
V hrnku propláchneme vodou hrst rozinek, poté scedíme. Rozinkami posypeme kuře.
Na měsíčky nakrájíme i zbylé dvě cibule a nasypeme na kuře. To vše pak pokapeme olejem. Následně polejeme vodou. Přikryjeme pokličkou a pomalu vaříme.
Po necelých 30 minutách polejeme maso sosem a pak ho otočíme. Vrátíme pokličku na své místo a vaříme, dokud kuře patřičně nezměkne.
Podáváme s kuskusem či rýží.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

22. díl
Jak si správně zabalit na dovolenou a na co si dát pozor, vám v dnešním díle Expertů na cestách poradí Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style. O své zvyky i zlozvyky v rámci balení se podělí také Mirai Navrátil, zpěvák a frontman kapely Mirai. Dále se budeme společně s Lenkou Pátek věnovat tomu, co […]

91. díl – Ras Al Khaimah
Ras Al Khaimah, perla Spojených arabských emirátů, nabízí nádherné pláže, rodinné hotely i dobrodružství v horách. V novém speciálu Blue Style Experti na cestách se podíváme na nejdelší zipline na světě, lanové centrum i kemp přežití Beara Gryllse. Ochutnáme místní speciality, navštívíme perlovou farmu Suwaidi a objevíme tradiční řemesla. Nechybí ani zastávka v nejvýše položené […]

80. díl – Ozdravný pobyt pro Kapku naděje
CK Blue Style ve spolupráci s nadací Kapka naděje již podruhé pořádá ozdravný pobyt, konkrétně v tureckém hotelu Turquoise 5*. Letos se zúčastnilo devět rodin s dětmi od čtyř let z celé České republiky. Tyto pobyty jsou doprovázeny odborným týmem, včetně lékaře a zdravotní sestry a poskytují možnost odpočinku i aktivit pro všechny generace. V […]