Láká vás dovolená v Maroku? Ať už se vydáte do letoviska Agadir na pobřeží Atlantského oceánu, anebo naopak zvolíte poznávací zájezd Velký okruh Marokem, opakovaně se setkáte s pojmem tažín. O co jde? O severoafrický pokrm a zároveň o keramickou nádobu, v níž se toto jídlo připravuje. Seženete ji v každé tržnici, můžete si ji přivézt domů jako suvenýr.
Hliněná nádoba má obvykle špičaté víko, jež zajišťuje optimální cirkulaci páry. Je glazovaná, k mání ve všech možných barvách, častokrát zdobena dekorativními motivy. Dokonce si můžete vybrat velikost, která vám vyhovuje. Rozměry nejsou – stejně jako barva – pevně dány. Teď se však pojďme soustředit na to, co se ukrývá v jejích útrobách, když si v marocké restauraci objednáte místní specialitu tajine neboli tagine (česky tažín).
Africký pokrm se připravuje dušením
V Maroku se téměř vždy jedná o kombinaci masa (kuřecího, hovězího, jehněčího, skopového, velbloudího či rybího) a zeleniny za použití speciálního koření Ras el Hanout. To je směsí několika druhů koření (kardamomu, skořice, hřebíčku, římského kmínu, kurkumy aj.). Někdy uvnitř nádoby najdete i ovoce či olivy. Z toho vyplývá, že neexistuje striktní recept na tažín. Lze tedy do jisté míry postupovat ve stylu „co dům dá“.
Jednotný je každopádně způsob přípravy. Tím je dušení, tedy pomalé ohřívání nádoby nad dřevěným uhlím v přenosných vařičích, vyrobených taktéž z jílu. Zkušení kuchaři záměrně vybírají větší kusy dřevěného uhlí, které vydrží dlouho hořet. Mezi dnem nádoby a žhavými uhlíky ve vařiči je vždy dostatečný prostor, chránící nádobu tažín před přehřátím a možným prasknutím.
Tažín vám nabídnou nejen v Maroku, kde se obvykle podává s berberskou whisky (mátovým čajem), ale také například v Tunisku. Tam jde spíše o omeletu či vaječnou nádivku s masem, sýrem, bylinkami nebo těstovinami. Obdobu tajine, známou jako tavvas, má kyperská kuchyně.
Recept na kuřecí tažín s rozinkami
Chcete si tažín uvařit doma ve stejnojmenné nádobě, kterou si přivezete z dovolené v Maroku, Tunisku či Egyptě? V tom případě pro vás máme jednoduchý recept! K přípravě marocké speciality tažín, respektive její české verze, budete potřebovat kuřecí stehna nebo čtvrtky (4 porce), 2 stroužky česneku, 3 cibule, hrst rozinek, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, ½ lžičky pepře, ½ lžičky mleté papriky, ½ lžičky skořice, lžičku mletého zázvoru a ½ hrnku vody. Lze použít i trochu šafránu a kurkumy.
Postup:
Na dno nádoby rozložíme nasekaný česnek. Na něj poklademe na měsíčky nakrájenou cibuli (1 ks). Postupně posypeme kořením a nahoru rozmístíme kousky kuřete.
V hrnku propláchneme vodou hrst rozinek, poté scedíme. Rozinkami posypeme kuře.
Na měsíčky nakrájíme i zbylé dvě cibule a nasypeme na kuře. To vše pak pokapeme olejem. Následně polejeme vodou. Přikryjeme pokličkou a pomalu vaříme.
Po necelých 30 minutách polejeme maso sosem a pak ho otočíme. Vrátíme pokličku na své místo a vaříme, dokud kuře patřičně nezměkne.
Podáváme s kuskusem či rýží.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

92. díl – Dubaj
Dubaj, město budoucnosti, kde se luxus snoubí s inovacemi a nezapomenutelnými zážitky. V tomto speciálu Blue Style Experti na cestách objevíme méně známé, ale fascinující stránky Dubaje. Vyzkoušíme lyžování v obchodním centru uprostřed pouště, navštívíme dechberoucí akrobatickou show La Perle a projdeme si futuristický zážitkový park Aya Universe. Nechybí ani tropická oáza The Green Planet, […]

Benitses: Letovisko na ostrově Korfu leží poblíž zámku Achilleion
Pouhé dva kilometry od zámečku Achilleion, kde trávila volné chvíle rakouská císařovna Alžběta Bavorská řečená Sisi, se rozprostírá klidné a příjemné letovisko Benitses. Je součástí východního pobřeží řeckého ostrova Korfu, ležícího v Jónském moři. Při dobré viditelnosti lze odsud dohlédnout až do Albánie. Kromě hotelů vás tady čeká dlouhá písčito-oblázková pláž, útulné kavárny a taverny, […]

Bodrum: Turecká destinace uchvacuje zálivy, jachtami i antikou
Milujete Turecko? Nejvíce českých dovolenkářů míří – v období od května do října – na Tureckou riviéru. Někteří si však více oblíbili Bodrum, malebnou oblast rozkládající se přibližně 400 km západně od města Antalya. Centrem této destinace je přímořské město Bodrum s hradem svatého Petra a antickými památkami. Přibližně 35 km odsud je situováno mezinárodní […]