Nic naplat – sladkosti světu vládnou navzdory všem dietám! Dnes si představíme profiterole. Tato vyhlášená dobrota pochází z Francie a pochutnávali si na ní už na dvoře královny Kateřiny Medicejské. V Česku je známá pod názvem profiterolky, v podstatě se jedná o miniaturní obdobu našeho větrníku. Ten ovšem vznikl o řadu let později.
V Itálii vypadá profiterole jako dortík
Konkrétně jde o zákusek ve tvaru koule z tzv. odpalovaného těsta. To se rovněž používá k přípravě věnečků a větrníků. Plní se většinou krémem, šlehačkou či zmrzlinou, nahoře může být čokoládová poleva, karamel či práškový cukr. Občas jsou součástí profiterole i kousky ovoce, respektive kompotu.
Ve Francii je tento dezert známý také pod názvem choux à la crème. V minulosti zpravidla nechyběl na svatbách, hojně se konzumoval během vánočních svátků. Například v Řecku, Turecku a Itálii vypadá úplně jinak. Je podáván v misce, jeho povrch je obvykle vodorovný. Tvoří ho čokoládová poleva a šlehačka.
Recept pro 6 až 8 osob
Při troše štěstí profiterole seženete i v české cukrárně, kavárně nebo hotelové restauraci. Moučník si však můžete ukuchtit i doma, tady je recept! K přípravě těsta na profiterolky potřebujete 120 gramů másla, půl litru vody, špetku soli, 250 gramů hladké mouky a 6 vajec. Náplň vyrobíte z litru mléka, citrónové kůry, 200 gramů cukru krupice, 8 žloutků a 80 gramů hladké mouky. Čokoládovou polevu vytvoříte ze 2 deci smetany a 200 gramů hořké čokolády.
Postup:
V hrnci zahřívejte vodu s máslem, a jakmile začne vřít, osolte ji a přisypte do ní prosátou mouku. Rychle a dobře umíchejte hladké těsto, které se nelepí ke stěnám kastrolu.
Kastrol odstavte a po vychladnutí do těsta postupně vmíchejte všechna vejce. Můžete použít mixér a vyšlehat dohladka.
Cukrářský sáček naplňte těstem a na plech, vyložený pečícím papírem, vytlačte malé kopečky. Pečte asi 20 minut ve vyhřáté troubě při 180 °C.
Poté pootevřete dvířka trouby a nechte pomalu vychladnout, aby těsto nespadlo. Kopečky při pečení vyběhnou a uvnitř budou duté.
Na krém zahřejte mléko s trochou citrónové kůry. Žloutky vyšlehejte v míse s cukrem. Vzniklou pěnu šlehejte společně s mlékem.
Potom vyndejte citrónovou kůru a za stálého míchání postupně přisypávejte přesátou mouku. Stále zahřívejte a šlehejte, dokud krém nehoustne.
Nechte jej trochu vychladnout, přendejte do cukrářského sáčku a naplňte kuličky malým otvorem, který vytvoříte na jejich spodku.
Kuličky dáte vychladit a mezitím připravte čokoládovou polevu. Smetanu přiveďte téměř k varu, odstavte a nasypte do ní nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
Pak polijte kuličky a dejte je znovu chladit. Posléze můžete podávat.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší pláže Albánie: Tady vás čeká skvělé koupání a opalování!
Poletíte v létě do Tirany? Jestliže se do Albánie vydáte s CK Blue Style, váš hotel se patrně bude nacházet v letovisku Durres (Drač), Golem nebo Vlora (Vlore). Pláže jsou tam prostorné, písčité a s pozvolným vstupem do Jaderského moře. Lehátka a slunečníky vám hotel zajistí zdarma. Zkrátka a dobře – pro rodinnou nebo sportovní dovolenou ideální. Ale jak […]
Costa Dorada: Španělské pobřeží, které lemuje příroda i historie
Zlaté pobřeží – tak se česky říká oblíbené oblasti Costa Dorada, která se rozkládá jihozápadně od města Barcelona a kterou omývá Baleárské moře. Konkrétně začíná u města Cunit a táhne se až k deltě řeky Ebro u města Alcanar. K nejoblíbenějším letoviskům v této španělské destinaci patří Salou a La Pineda. Obě svádějí k výletu […]
Středomořská kuchyně: Netradiční dobroty z Řecka, Tuniska a Egypta!
Středomoří. Stovky ostrovů a ostrůvků omývaných průzračným mořem, nádherná příroda, krásné počasí po většinu roku a tisíce let stará historie kam jen oko pohlédne… to jsou pouze některé z důvodů, proč tento kouzelný region volí každoročně za svou dovolenkovou destinací statisíce lidí z celého světa. Nás dnes bude zajímat světově proslulá a milovaná středomořská kuchyně. […]


