Psarosoupa: Tradiční řecká polévka, v níž plave zelenina a ryby

ŘeckoReceptyChutě světa

Tentokrát potěšíme především příznivce zdravého životního stylu a představíme vám polévku, která je součástí tradiční řecké kuchyně. Jmenuje se psarosoupa a zachutná zejména těm, co mají rádi ryby a zeleninu. Obojí totiž tento oblíbený pokrm, který si můžete během dovolené na řeckých ostrovech objednat v mnohých restauracích, obsahuje.

Patří do ní i olivový olej

Co se týče ryb, lze použít takřka jakýkoliv snadno dostupný druh. Může to být kapr, treska, makrela, pstruh, losos, okoun a tak dále. Zelenina je většinou zastoupena bramborami, rajčaty, cibulí, celerem, mrkví, pórkem či cuketou.

Přidává se rovněž koření, olivový olej, občas také mouka a vajíčka. Receptů je celá řada, jak už to u mnoha pokrmů bývá zvykem. A mimochodem – psarosoupa se nezřídka konzumuje v rámci štedrovečerní večeře. Stejně tak jako u nás klasická rybí polévka.

Láká vás psarosoupa už nyní?

Chystáte se na dovolenou do Řecka – třeba na ostrov Kréta, Korfu, Rhodos, Kos, Samos, Kefalonie, Santorini, Lefkada či Zakynthos – až příští rok? A přitom byste tuto polévku rádi ochutnali již nyní? Psarosoupa není příliš složitá, zkuste si ji uvařit doma.

Recept pro celou rodinu

K přípravě „české verze“ polévky psarosoupa budete potřebovat  1 a ½ litru vody, 2 deci bílého vína, ½ celeru, 1 cibuli, citrónovou kůru, 3 stroužky česneku, fenykl, 500 gramů kapra, 3 deci mléka, 60 gramů hladké mouky, petrželku, 1 pórek, 1 deci rajčatové šťávy, 500 gramů rybího filé, pepř a sůl.

tradiční řecká polévka psarosoupa

Postup:

1/ Očištěného kapra a rybí filé dáme vařit do půldruhého litru vody.

2/ Osolíme, přidáme očištěnou a drobně pokrájenou zeleninu, prolisovaný česnek, nakrájený fenykl a nastrouhanou citrónovou kůru.

3/ Vařenou rybu vyjmeme z vývaru, vychladlou vykostíme a pokrájíme na větší kousky.

4/ Mouku rozmícháme v mléce. Přidáme rajčatovou šťávu a za stálého míchání vlijeme do rybího vývaru.

5/ Dobře provaříme, přidáme víno a vařené ryby, dochutíme solí, pepřem a petrželkou.

6/ Podáváme ideálně s bílým chlebem.

Přejeme dobrou chuť!

7 úchvatných míst, jež vás okouzlí na řeckém ostrově Korfu

Korfu: 7 úchvatných míst, jež vás okouzlí na tomto řeckém ostrově

Chrissi: Řecký ostrůvek nedaleko Kréty svádí k lodnímu výletu

Chrissi

Mohlo by vás zajímat

Skopelos

Skopelos: Řecký ostrov, který proslavil filmový trhák Mamma Mia!

Nebýt kultovního filmu Mamma Mia!, který se letos dočkal pokračování, asi by Skopelos, nádherný ostrov v souostroví Severní Sporady, nikdo neznal. I když to, že právě zde byl natočený, pomohlo zvednout návštěvnost, stále zůstává v mnoha ohledech nedotčený. Share Tweet Email

Číst více

Spinalonga

Spinalonga: Malý řecký ostrov, na kterém izolovali malomocné

Čeká vás dovolená na Krétě, ideálně na východ od Heraklionu? Konkrétně v letovisku Kokkini Hani, Gouves, Analipsis, Hersonissos, Anissaras, Stalis, Malia, Sissi či Ierapetra? Pokud hodláte poznat víc než jen váš hotel a jeho okolí, vydejte se na výlet. Fascinují vás odlehlá místa s pohnutou historií? Mezi ně patří ostrůvek Spinalonga (neboli Mikri Kalydon), ležící […]

Číst více

Blog - Experti na cestách

24. díl

V novém díle Expertů se budeme věnovat dovolené v páru bez dětí. Tipy, kde si pořádně odpočinout a kde se lze naopak bavit až do rána, nám dá Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style. Zpěvák Stanislav Hložek se podělí o svá cestovatelská přání a následně nám opět Lenka Pátek představí úplně novou egyptskou destinaci. […]

Číst více