Tentokrát potěšíme především příznivce zdravého životního stylu a představíme vám polévku, která je součástí tradiční řecké kuchyně. Jmenuje se psarosoupa a zachutná zejména těm, co mají rádi ryby a zeleninu. Obojí totiž tento oblíbený pokrm, který si můžete během dovolené na řeckých ostrovech objednat v mnohých restauracích, obsahuje.
Patří do ní i olivový olej
Co se týče ryb, lze použít takřka jakýkoliv snadno dostupný druh. Může to být kapr, treska, makrela, pstruh, losos, okoun a tak dále. Zelenina je většinou zastoupena bramborami, rajčaty, cibulí, celerem, mrkví, pórkem či cuketou.
Přidává se rovněž koření, olivový olej, občas také mouka a vajíčka. Receptů je celá řada, jak už to u mnoha pokrmů bývá zvykem. A mimochodem – psarosoupa se nezřídka konzumuje v rámci štedrovečerní večeře. Stejně tak jako u nás klasická rybí polévka.
Láká vás psarosoupa už nyní?
Chystáte se na dovolenou do Řecka – třeba na ostrov Kréta, Korfu, Rhodos, Kos, Samos, Kefalonie, Santorini, Lefkada či Zakynthos – až příští rok? A přitom byste tuto polévku rádi ochutnali již nyní? Psarosoupa není příliš složitá, zkuste si ji uvařit doma.
Recept pro celou rodinu
K přípravě „české verze“ polévky psarosoupa budete potřebovat 1 a ½ litru vody, 2 deci bílého vína, ½ celeru, 1 cibuli, citrónovou kůru, 3 stroužky česneku, fenykl, 500 gramů kapra, 3 deci mléka, 60 gramů hladké mouky, petrželku, 1 pórek, 1 deci rajčatové šťávy, 500 gramů rybího filé, pepř a sůl.
Postup:
1/ Očištěného kapra a rybí filé dáme vařit do půldruhého litru vody.
2/ Osolíme, přidáme očištěnou a drobně pokrájenou zeleninu, prolisovaný česnek, nakrájený fenykl a nastrouhanou citrónovou kůru.
3/ Vařenou rybu vyjmeme z vývaru, vychladlou vykostíme a pokrájíme na větší kousky.
4/ Mouku rozmícháme v mléce. Přidáme rajčatovou šťávu a za stálého míchání vlijeme do rybího vývaru.
5/ Dobře provaříme, přidáme víno a vařené ryby, dochutíme solí, pepřem a petrželkou.
6/ Podáváme ideálně s bílým chlebem.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

71. díl – Maroko
V dalším dílu speciálu Blue Style Expertů na cestách nás reportér Filip Pultar zavede do fascinujícího Maroka. Prozkoumá město Marrákeš, kde ho čekají živé trhy plné vůní koření, barevných látek a tradičních řemesel. Podívá se i na okouzlující paláce s bohatou historií a navštíví slavná místa, kde se natáčely filmové legendy jako Gladiátor či Muž, […]

Tirana: Hlavní město Albánie zaujme pyramidou, mešitami i lávkou
Pyramida Envera Hodži, Skanderbegův památník, Edhem Beyova mešita či Most koželuhů – tyto pamětihodnosti patří ke klíčovým symbolům albánského hlavního města Tirana. Navštívit ho můžete už v létě! Dovolená v Albánii je aktuálně velkým hitem, Čechům ji nabízí například CK Blue Style. Bez ohledu na to, zda budete pobývat v letovisku Durres (Drač), Golem nebo […]

1. díl
Kterou destinaci vybrat? Co pro cestu budu potřebovat? Jaká platí opatření? Mám mít vše vytištěné nebo stačí elektronicky? Co připojištění, ano či ne? To se dozvíte v 1. díle pořadu, který vás ve své druhé půlce zavede do Egypta a doporučí, kam se v této zemi určitě podívat. Share Tweet Email