Psarosoupa: Tradiční řecká polévka, v níž plave zelenina a ryby

ŘeckoReceptyChutě světa

Tentokrát potěšíme především příznivce zdravého životního stylu a představíme vám polévku, která je součástí tradiční řecké kuchyně. Jmenuje se psarosoupa a zachutná zejména těm, co mají rádi ryby a zeleninu. Obojí totiž tento oblíbený pokrm, který si můžete během dovolené na řeckých ostrovech objednat v mnohých restauracích, obsahuje.

Patří do ní i olivový olej

Co se týče ryb, lze použít takřka jakýkoliv snadno dostupný druh. Může to být kapr, treska, makrela, pstruh, losos, okoun a tak dále. Zelenina je většinou zastoupena bramborami, rajčaty, cibulí, celerem, mrkví, pórkem či cuketou.

Přidává se rovněž koření, olivový olej, občas také mouka a vajíčka. Receptů je celá řada, jak už to u mnoha pokrmů bývá zvykem. A mimochodem – psarosoupa se nezřídka konzumuje v rámci štedrovečerní večeře. Stejně tak jako u nás klasická rybí polévka.

Láká vás psarosoupa už nyní?

Chystáte se na dovolenou do Řecka – třeba na ostrov Kréta, Korfu, Rhodos, Kos, Samos, Kefalonie, Santorini, Lefkada či Zakynthos – až příští rok? A přitom byste tuto polévku rádi ochutnali již nyní? Psarosoupa není příliš složitá, zkuste si ji uvařit doma.

Recept pro celou rodinu

K přípravě „české verze“ polévky psarosoupa budete potřebovat  1 a ½ litru vody, 2 deci bílého vína, ½ celeru, 1 cibuli, citrónovou kůru, 3 stroužky česneku, fenykl, 500 gramů kapra, 3 deci mléka, 60 gramů hladké mouky, petrželku, 1 pórek, 1 deci rajčatové šťávy, 500 gramů rybího filé, pepř a sůl.

tradiční řecká polévka psarosoupa

Postup:

1/ Očištěného kapra a rybí filé dáme vařit do půldruhého litru vody.

2/ Osolíme, přidáme očištěnou a drobně pokrájenou zeleninu, prolisovaný česnek, nakrájený fenykl a nastrouhanou citrónovou kůru.

3/ Vařenou rybu vyjmeme z vývaru, vychladlou vykostíme a pokrájíme na větší kousky.

4/ Mouku rozmícháme v mléce. Přidáme rajčatovou šťávu a za stálého míchání vlijeme do rybího vývaru.

5/ Dobře provaříme, přidáme víno a vařené ryby, dochutíme solí, pepřem a petrželkou.

6/ Podáváme ideálně s bílým chlebem.

Přejeme dobrou chuť!

7 úchvatných míst, jež vás okouzlí na řeckém ostrově Korfu

Korfu: 7 úchvatných míst, jež vás okouzlí na tomto řeckém ostrově

Chrissi: Řecký ostrůvek nedaleko Kréty svádí k lodnímu výletu

Chrissi

Mohlo by vás zajímat

Maroko

71. díl – Maroko

V dalším dílu speciálu Blue Style Expertů na cestách nás reportér Filip Pultar zavede do fascinujícího Maroka. Prozkoumá město Marrákeš, kde ho čekají živé trhy plné vůní koření, barevných látek a tradičních řemesel. Podívá se i na okouzlující paláce s bohatou historií a navštíví slavná místa, kde se natáčely filmové legendy jako Gladiátor či Muž, […]

Číst více

Tirana, hlavní město Albánie

Tirana: Hlavní město Albánie zaujme pyramidou, mešitami i lávkou

Pyramida Envera Hodži, Skanderbegův památník, Edhem Beyova mešita či Most koželuhů – tyto pamětihodnosti patří ke klíčovým symbolům albánského hlavního města Tirana. Navštívit ho můžete už v létě! Dovolená v Albánii je aktuálně velkým hitem, Čechům ji nabízí například CK Blue Style. Bez ohledu na to, zda budete pobývat v letovisku Durres (Drač), Golem nebo […]

Číst více

Experti na cestách - 1. díl

1. díl

Kterou destinaci vybrat? Co pro cestu budu potřebovat? Jaká platí opatření? Mám mít vše vytištěné nebo stačí elektronicky? Co připojištění, ano či ne? To se dozvíte v 1. díle pořadu, který vás ve své druhé půlce zavede do Egypta a doporučí, kam se v této zemi určitě podívat. Share Tweet Email

Číst více