Budete trávit letní dovolenou na italském ostrově Sardinie? Skvělá volba! Kromě skvostných pláží, z nichž některé figurují na předních příčkách světových žebříčků, se můžete těšit i na výtečnou gastronomii. Kdo má rád dezerty, jistě si zamiluje pardulas. O co se jedná? O hvězdicovité tartaletky plněné ricottou, šafránem a citrusovou kůrou. Přestože jsou úzce spjaty s Velikonoci, v kavárnách, cukrárnách a některých hotelech si na nich lze pochutnat i v průběhu letní sezóny.
Sardinie je po Sicílii druhý největší ostrov ve Středozemním moři a zároveň jeden z regionů Itálie. Doba letu z Prahy činí dvě hodiny a 15 minut. Cesta vám tudíž zabere méně času než jízda autobusem z Prahy do Brna. Zatímco milovníci historie sem létají obdivovat pozůstatky nuragské civilizace, gurmáni moc dobře vědí, že si v této oblíbené destinaci výborně pochutnají.
Zdobení není na škodu
Sardinie je proslulá sýry z ovčího mléka, které se přidávají do sladkých i slaných jídel. Baví vás péct? Tradičně se pardulas vyrábějí z ricotty z ovčího mléka, ale použít můžete i ricottu z kravského mléka, když nebudete mít právě po ruce ovčí.
Náplň je jemné houbovité konzistence a díky citrusové kůře má nefalšovanou příchuť Středomoří. Šafrán dodává tomuto lahodnému dezertu doslova exotický nádech. Pardulas se podávají vlažné a mohou se jíst „holé“ nebo naopak ozdobené moučkovým cukrem. Lze je rovněž potřít medem a posypat barevným zdobením pro slavnostnější vzhled.
Recept na pardulas
K přípravě košíčků potřebujeme 250 gramů hladké mouky, lžíci sádla nebo změklého másla, vlažnou vodu a špetku soli. Náplň vyžaduje půl kila dobře okapané ricotty, 30 gramů semolinové mouky, 70 gramů hladké mouky, 150 gramů krystalového cukru, kůru z jednoho pomeranče a jednoho citronu, 2 žloutky, ½ lžičky mletého šafránu a 2 lžičky prášku do pečiva. Směs na potření dezertu vyrobíme z 1 žloutku a 1 lžíce mléka. K ozdobení pardulas použijeme moučkový cukr, med a cukrářské zdobení.
Příprava:
1/ Těsto na košíčky vyrobíme tak, že v míse smícháme hladkou mouku, sádlo a sůl. Přidáme trochu vlažné vody a dobře prohněteme, dokud nevznikne hladké a pevné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 20 minut odpočívat.
2/ V jiné míse smícháme ricottu, semolinovou mouku, hladkou mouku, prášek do pečiva, cukr, žloutky, šafrán, citronovou a pomerančovou kůru. Mícháme, dokud se vše dobře nespojí a nevznikne náplň.
3/ Troubu předehřejeme na 180 °C.
4/ Těsto vyválíme na 3 milimetry silný plát. Pomocí formičky nebo skleničky vykrájíme z těsta kolečka o průměru cca 8 cm a odložíme je stranou. Opakujeme se zbytkem těsta.
5/ Vrchovatou lžíci ricottové náplně vezmeme do dlaní a vytvoříme z ní kouli. Umístíme ji do středu jednoho z koleček. Okraje těsta přimáčkneme k sobě, abychom vytvořili košíček ve tvaru hvězdy. Stejným způsobem naplníme i ostatní kolečka.
6/ Pardulas dáme na plech vyložený pečicím papírem. V malé misce rozšleháme žloutek a mléko a touto směsí padulas potřeme.
7/ Pečeme dozlatova – přibližně 30 minut. Poté vypneme troubu a necháme pardulas vychladnout uvnitř trouby s pootevřenými dvířky po dobu 10–15 minut, aby nesplaskly. Dezert můžeme poprášit moučkovým cukrem nebo potřít medem a ozdobit barevným posypem. Pardulas konzumujeme vlažné, ale můžeme je podávat i při pokojové teplotě. Ve vzduchotěsné nádobě je lze skladovat až 5 dní.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Mallorca: zažijte dobrodružství na ostrově!
Mallorca, největší ze španělských Baleárských ostrovů, je proslulá nejen svými křišťálově čistými vodami a jemnými písčitými plážemi, ale také jako ráj pro milovníky aktivní dovolené. Pokud toužíte po kombinaci relaxace na pláži a adrenalinových zážitcích, Mallorca vás zve k objevování svých přírodních krás a historických skvostů. Share Tweet Email

Egyptské zvyky a tradice: Nahlédněte pod pokličku života v zemi faraonů!
Egypt. Tak vzdálený a přesto tak blízký. Díky své tajemné historii, nádherným plážím, průzračnému Rudému moři plnému života a vřelosti místních obyvatel se v průběhu let stal jednou z nejpopulárnějších turistických destinací nejen pro obyvatele České republiky. Dnes se pojďme společně podívat na některé typicky egyptské zvyky a tradice, jejichž znalostí zcela jistě vykouzlíte další […]

Balčik: Bulharské letovisko s palácem a botanickou zahradou
Nejsevernější bulharské letovisko Balčik je proslulé zejména díky stejnojmennému paláci, který nechala v letech 1926 až 1937 vybudovat rumunská královna Marie. Objekt obklopuje nádherná botanická zahrada s vodopádem. Město, které se rozkládá nad širokým zálivem a které lemují dominantní vápencové skály, upoutá rovněž zajímavě řešenou terasovitou zástavbou. Share Tweet Email