Pardulas: Sardinský dezert, který obsahuje šafrán i sýr ricotta

SardinieReceptyChutě světaItálie

Budete trávit letní dovolenou na italském ostrově Sardinie? Skvělá volba! Kromě skvostných pláží, z nichž některé figurují na předních příčkách světových žebříčků, se můžete těšit i na výtečnou gastronomii. Kdo má rád dezerty, jistě si zamiluje pardulas. O co se jedná? O hvězdicovité tartaletky plněné ricottou, šafránem a citrusovou kůrou. Přestože jsou úzce spjaty s Velikonoci, v kavárnách, cukrárnách a některých hotelech si na nich lze pochutnat i v průběhu letní sezóny.

Sardinie je po Sicílii druhý největší ostrov ve Středozemním moři a zároveň jeden z regionů Itálie. Doba letu z Prahy činí dvě hodiny a 15 minut. Cesta vám tudíž zabere méně času než jízda autobusem z Prahy do Brna. Zatímco milovníci historie sem létají obdivovat pozůstatky nuragské civilizace, gurmáni moc dobře vědí, že si v této oblíbené destinaci výborně pochutnají.

sardinský dezert pardulas

Zdobení není na škodu

Sardinie je proslulá sýry z ovčího mléka, které se přidávají do sladkých i slaných jídel. Baví vás péct? Tradičně se pardulas vyrábějí z ricotty z ovčího mléka, ale použít můžete i ricottu z kravského mléka, když nebudete mít právě po ruce ovčí.

Náplň je jemné houbovité konzistence a díky citrusové kůře má nefalšovanou příchuť Středomoří. Šafrán dodává tomuto lahodnému dezertu doslova exotický nádech. Pardulas se podávají vlažné a mohou se jíst „holé“ nebo naopak ozdobené moučkovým cukrem. Lze je rovněž potřít medem a posypat barevným zdobením pro slavnostnější vzhled.

ozdobené pardulas

Recept na pardulas

K přípravě košíčků potřebujeme 250 gramů hladké mouky, lžíci sádla nebo změklého másla, vlažnou vodu a špetku soli. Náplň vyžaduje půl kila dobře okapané ricotty, 30 gramů semolinové mouky, 70 gramů hladké mouky, 150 gramů krystalového cukru, kůru z jednoho pomeranče a jednoho citronu, 2 žloutky, ½ lžičky mletého šafránu a 2 lžičky prášku do pečiva. Směs na potření dezertu vyrobíme z 1 žloutku a 1 lžíce mléka. K ozdobení pardulas použijeme moučkový cukr, med a cukrářské zdobení.

Příprava:

1/ Těsto na košíčky vyrobíme tak, že v míse smícháme hladkou mouku, sádlo a sůl. Přidáme trochu vlažné vody a dobře prohněteme, dokud nevznikne hladké a pevné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 20 minut odpočívat.

2/ V jiné míse smícháme ricottu, semolinovou mouku, hladkou mouku, prášek do pečiva, cukr, žloutky, šafrán, citronovou a pomerančovou kůru. Mícháme, dokud se vše dobře nespojí a nevznikne náplň.

3/ Troubu předehřejeme na 180 °C.

4/ Těsto vyválíme na 3 milimetry silný plát. Pomocí formičky nebo skleničky vykrájíme z těsta kolečka o průměru cca 8 cm a odložíme je stranou. Opakujeme se zbytkem těsta.

5/ Vrchovatou lžíci ricottové náplně vezmeme do dlaní a vytvoříme z ní kouli. Umístíme ji do středu jednoho z koleček. Okraje těsta přimáčkneme k sobě, abychom vytvořili košíček ve tvaru hvězdy. Stejným způsobem naplníme i ostatní kolečka.

6/ Pardulas dáme na plech vyložený pečicím papírem. V malé misce rozšleháme žloutek a mléko a touto směsí padulas potřeme.

7/ Pečeme dozlatova – přibližně 30 minut. Poté vypneme troubu a necháme pardulas vychladnout uvnitř trouby s pootevřenými dvířky po dobu 10–15 minut, aby nesplaskly. Dezert můžeme poprášit moučkovým cukrem nebo potřít medem a ozdobit barevným posypem. Pardulas konzumujeme vlažné, ale můžeme je podávat i při pokojové teplotě. Ve vzduchotěsné nádobě je lze skladovat až 5 dní.

Přejeme dobrou chuť!

dezert pardulas

tradiční bulharský salát Sněžanka

Sněžanka: Bulharský salát, který v létě dokonale osvěží

Tyropita: Slaný řecký koláč obsahuje filo těsto, vejce i sýr feta

tyropita

Mohlo by vás zajímat

Blog - Experti na cestách

24. díl

V novém díle Expertů se budeme věnovat dovolené v páru bez dětí. Tipy, kde si pořádně odpočinout a kde se lze naopak bavit až do rána, nám dá Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style. Zpěvák Stanislav Hložek se podělí o svá cestovatelská přání a následně nám opět Lenka Pátek představí úplně novou egyptskou destinaci. […]

Číst více

Experti na cestách

39. díl – Egypt

Tento speciál je určen především těm, kteří milují výlety a chtějí poznat více než jen hotelové resorty. Blue Style Experti na cestách vás vezmou do Egypta. Společně s reportérkou Petrou Staňovou se podíváme na ta nejzajímavější místa. Navštívíme například největší oázu v Egyptě, Síwu, a prozkoumáme tajemství pyramid v Gíze. Připojte se k nám a […]

Číst více

Ras Al Khaimah: Objevte krásy pohoří Al Hadžar

Dovolená ve Spojených arabských emirátech: Objevte krásy pohoří Al Hadžar v Ras al Khaimah

Spojené arabské emiráty jsou často spojeny s luxusní dovolenou v přepychových hotelových komplexech, návštěvou velkolepých skvostů moderní architektury a nákupy v obřích obchodních centrech. Emirát Ras Al Khaimah má však i jinou tvář. Share Tweet Email

Číst více