Pokud budete trávit dovolenou na největším španělském ostrově Mallorca, nenechte si ujít návštěvu historického městečka Alcúdia ležícího na severu. Lze v něm obdivovat starobylé památky, nakupovat kvalitní suvenýry či posedět v kavárně nebo restauraci. Od hlavního města Palma de Mallorca je Alcúdia vzdálená 59 km, od letoviska Can Picafort pouhých 12 km. Vypravit se sem můžete po vlastní ose nebo v rámci organizovaného výletu pořádaného cestovní kanceláří.
Zdejší pýchou jsou středověké hradby
Městečko Alcúdia většinu turistů zaujme především zachovalými hradbami, pocházejícími ze 14. století. Do historického centra se dá vstoupit několika branami, ta na následujícím snímku se jmenuje Porta del Moll. Obklopuje ji náměstí Karla V. s bronzovou sochou orla, který byl symbolem římských legií. Mimochodem – orel, avšak dvojhlavý, je navíc dominantou městského znaku. Ten Alcúdii udělil Karel V., společně se statusem města (1523).
Na náměstí se občerstvíte v pohodových podnicích. Jedním z nich je tapas bistro a bar Sartén. Hned vedle narazíte na restauraci Me Gusta.
Mezi nejvýraznější památky ve městě Alcúdia patří katolický kostel svatého Jakuba z roku 1697. Část novogotické budovy přestavěli necelých dvě stě let poté.
Před kostelem začínají hradby, jejichž součástí je i tato brána. V okolí spatříte vzrostlé palmy. Milovníci architektury budou nadšeně obdivovat několik stovek let staré domy.
Postihne vás nákupní horečka
Ulice v centru vypadají takto. Ukrývají spoustu obchodů se suvenýry, potravinami, oblečením či šperky. K mání je rovněž výtečná zmrzlina.
Zejména dámy jistě rády zavítají do Cortines de la Llar, stylového obchodu s domácím textilem. Najdete ho v ulici Carrer del Moll.
Máte rádi uzeniny? V tom případě ani sekundu neváhejte a kupte si baleárskou specialitu sobrassada neboli sobrasada. Tradiční klobása je vyrobená z mletého vepřového masa, soli, černého pepře, papriky a dalšího koření.
Fuet si nejspíš zamilujete
Další vyhlášená pochoutka nese název fuet extra, je to sušená klobása v bílé plísni. Fuet znamená v katalánštině bič. Vepřová klobása je totiž dlouhá, tenká, pružná a lehká. Vybrat si můžete z více variant. Masový základ je pokaždé stejný, liší se pouze kořením, v němž výrobce klobásu obalil.
Jestliže s oblibou vaříte, určitě oceníte kvalitní extra panenský olivový olej, který vyrábějí na Mallorce. Ve městě Alcúdia ho seženete na mnoha místech.
Foto – Richard Sacher
Mohlo by vás zajímat
10 důvodů, proč milujete Řecko
Co podle Vás dělá z Řecka jednu z nejoblíbenější letních destinací? Jsou to romantické pláže a křišťálově čisté moře? Vynikající jídlo doplněné o sklenku kvalitního řeckého vína? Jsou to antické památky nebo vřelá pohostinnost místních obyvatel? Není pouze jedna správná odpověď, Řecko je zkrátka „všecko“. Share Tweet Email

Potápění a šnorchlování v Egyptě: 10 důvodů, proč vyrazit právě tam
Už jste se byli potápět či šnorchlovat v Egyptě? Že ne? Pak je ale ten nejvyšší čas to změnit! Pokud si chcete užít ten nejpestřejší mořský svět, je výlet k Rudému moři jasnou volbou. V Egyptě navíc můžete ve dnech zalitých sluncem zažít jak relax a pohodovou dovolenou, tak výlety plné historie, dobrodružství a zajímavých […]

Argostoli: Hlavní město řeckého ostrova Kefalonie zaujme nejen přístavem
Hodláte prožít letní dovolenou na řeckém ostrově Kefalonie? Pokud ano, můžete si během pobytu udělat výlet do hlavního města Argostoli. Lze posedět v kavárně nebo taverně, projít se ulicemi a kolem přístavu, nakoupit suvenýry, zato památek moc nespatříte. V roce 1953 totiž většinu staveb zničilo silné zemětřesení. Místním nezbylo nic jiného, než skoro celé město postavit […]