Chutě světa - Recepty - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

Horchata: Lahodný španělský nápoj, který umí léčit

MallorcaReceptyChutě světaŠpanělsko

Horchata: Lahodný španělský nápoj, který umí léčit

   •   12. ledna 2016

Jestliže zamíříte do Španělska, pravděpodobně tam narazíte na místní specialitu nazvanou horchata. Na první pohled vypadá jako ochucené mléko, ale to je pouhé zdání. Jedná se totiž o studený nápoj z tzv. tygřích ořechů (španělsky chufas), což ve skutečnosti nejsou ořechy, ale hlízy šáchoru jedlého.

Číst více

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

ŘeckoReceptyChutě světa

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

   •   23. listopadu 2015

Řekové brzy ráno doma většinou nesnídají. Zato svačinu si logicky nenechají ujít. Mnohdy volí pokrm nazvaný bugatsa (nebo také bougatsa). Na něj často narazíte i vy, když se vydáte do Řecka na dovolenou. O co se konkrétně jedná?

Číst více

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

SardinieSicílieReceptyKalábrieChutě světaItálie

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

   •   2. října 2015

Zamíříte-li na jih Evropy, konkrétně do Itálie, vaší pozornosti zřejmě neuniknou průhledné láhve se žlutou tekutinou. Jedná se limoncello, tedy o ovocný likér pocházející z oblasti Kampánie. Obsahuje 28 až 32 procent alkoholu a podává se dobře vychlazený, převážně jako digestiv. Ten se, jak známo, pije po jídle, aby „utišil žaludek“, poněvadž doplňuje sníženou hladinu trávicích enzymů.

Číst více

Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

ReceptyChutě světaItálie

Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

   •   12. srpna 2015

Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji!

Číst více

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

ReceptyŘeckoBulharskoChutě světaTurecko

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

   •   7. května 2015

Chystáte se na dovolenou do Turecka nebo do balkánských zemí? Pokud ano, určitě tam narazíte na různobarevné cukrovinky nazvané lokum. Působí natolik lákavě a optimisticky, že je většina turistů zkrátka „musí“ ochutnat. Dokonce i ti, kteří holdují zdravému životnímu stylu!

Číst více

Profiterole: Francouzský dezert, který je předchůdcem větrníku

ReceptyChutě světa

Profiterole: Francouzský dezert, který je předchůdcem větrníku

   •   28. dubna 2015

Nic naplat – sladkosti světu vládnou navzdory všem dietám! Dnes si představíme profiterole. Tato vyhlášená dobrota pochází z Francie a pochutnávali si na ní už na dvoře královny Kateřiny Medicejské. V Česku je známá pod názvem profiterolky, v podstatě se jedná o miniaturní obdobu našeho větrníku. Ten ovšem vznikl o řadu let později.

Číst více

Cannoli: Italské trubičky patrně pocházejí ze sicilského harému

ReceptyChutě světaItálie

Cannoli: Italské trubičky patrně pocházejí ze sicilského harému

   •   7. ledna 2015

Začínají se vám zajídat klasické české – zpravidla přeslazené – trubičky? Tak vyzkoušejte italské! Jmenují se cannoli a vypadají velmi přitažlivě už od pohledu. Navíc si můžete vybrat z několika druhů. Zkrátka a dobře – zapomeňte na novoroční předsevzetí a pusťte se do nich!

Číst více

Tacos: Plněné placky, které patří mezi mexické národní pokrmy

ReceptyChutě světa

Tacos: Plněné placky, které patří mezi mexické národní pokrmy

   •   20. října 2014

Vyznáte se dobře v mexické kuchyni? Pokud ano, máte vyhráno. Pokud ne, pojďte společně s námi poznat jednu z místních specialit. Jedná se o talíř plný malých tortill naplněných směsí. Recept není přesně daný, tudíž se dá říct, že vás pokrm zvaný tacos jen tak neomrzí. V každé restauraci totiž chutná více či méně jinak!

Číst více

Mamaliga: Rumunská kaše bývala jídlem chudých rolníků

ReceptyChutě světa

Mamaliga: Rumunská kaše bývala jídlem chudých rolníků

   •   18. září 2014

Jestlipak víte, co se skrývá za názvem mamaliga? Je to rumunský národní pokrm, po kterém se někteří mohou doslova utlouct, zatímco jiným se při pohledu na něj dělá poněkud nevolno.

Číst více