Pardulas: Sardinský dezert, který obsahuje šafrán i sýr ricotta

SardinieReceptyChutě světaItálie

Budete trávit letní dovolenou na italském ostrově Sardinie? Skvělá volba! Kromě skvostných pláží, z nichž některé figurují na předních příčkách světových žebříčků, se můžete těšit i na výtečnou gastronomii. Kdo má rád dezerty, jistě si zamiluje pardulas. O co se jedná? O hvězdicovité tartaletky plněné ricottou, šafránem a citrusovou kůrou. Přestože jsou úzce spjaty s Velikonoci, v kavárnách, cukrárnách a některých hotelech si na nich lze pochutnat i v průběhu letní sezóny.

Sardinie je po Sicílii druhý největší ostrov ve Středozemním moři a zároveň jeden z regionů Itálie. Doba letu z Prahy činí dvě hodiny a 15 minut. Cesta vám tudíž zabere méně času než jízda autobusem z Prahy do Brna. Zatímco milovníci historie sem létají obdivovat pozůstatky nuragské civilizace, gurmáni moc dobře vědí, že si v této oblíbené destinaci výborně pochutnají.

sardinský dezert pardulas

Zdobení není na škodu

Sardinie je proslulá sýry z ovčího mléka, které se přidávají do sladkých i slaných jídel. Baví vás péct? Tradičně se pardulas vyrábějí z ricotty z ovčího mléka, ale použít můžete i ricottu z kravského mléka, když nebudete mít právě po ruce ovčí.

Náplň je jemné houbovité konzistence a díky citrusové kůře má nefalšovanou příchuť Středomoří. Šafrán dodává tomuto lahodnému dezertu doslova exotický nádech. Pardulas se podávají vlažné a mohou se jíst „holé“ nebo naopak ozdobené moučkovým cukrem. Lze je rovněž potřít medem a posypat barevným zdobením pro slavnostnější vzhled.

ozdobené pardulas

Recept na pardulas

K přípravě košíčků potřebujeme 250 gramů hladké mouky, lžíci sádla nebo změklého másla, vlažnou vodu a špetku soli. Náplň vyžaduje půl kila dobře okapané ricotty, 30 gramů semolinové mouky, 70 gramů hladké mouky, 150 gramů krystalového cukru, kůru z jednoho pomeranče a jednoho citronu, 2 žloutky, ½ lžičky mletého šafránu a 2 lžičky prášku do pečiva. Směs na potření dezertu vyrobíme z 1 žloutku a 1 lžíce mléka. K ozdobení pardulas použijeme moučkový cukr, med a cukrářské zdobení.

Příprava:

1/ Těsto na košíčky vyrobíme tak, že v míse smícháme hladkou mouku, sádlo a sůl. Přidáme trochu vlažné vody a dobře prohněteme, dokud nevznikne hladké a pevné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 20 minut odpočívat.

2/ V jiné míse smícháme ricottu, semolinovou mouku, hladkou mouku, prášek do pečiva, cukr, žloutky, šafrán, citronovou a pomerančovou kůru. Mícháme, dokud se vše dobře nespojí a nevznikne náplň.

3/ Troubu předehřejeme na 180 °C.

4/ Těsto vyválíme na 3 milimetry silný plát. Pomocí formičky nebo skleničky vykrájíme z těsta kolečka o průměru cca 8 cm a odložíme je stranou. Opakujeme se zbytkem těsta.

5/ Vrchovatou lžíci ricottové náplně vezmeme do dlaní a vytvoříme z ní kouli. Umístíme ji do středu jednoho z koleček. Okraje těsta přimáčkneme k sobě, abychom vytvořili košíček ve tvaru hvězdy. Stejným způsobem naplníme i ostatní kolečka.

6/ Pardulas dáme na plech vyložený pečicím papírem. V malé misce rozšleháme žloutek a mléko a touto směsí padulas potřeme.

7/ Pečeme dozlatova – přibližně 30 minut. Poté vypneme troubu a necháme pardulas vychladnout uvnitř trouby s pootevřenými dvířky po dobu 10–15 minut, aby nesplaskly. Dezert můžeme poprášit moučkovým cukrem nebo potřít medem a ozdobit barevným posypem. Pardulas konzumujeme vlažné, ale můžeme je podávat i při pokojové teplotě. Ve vzduchotěsné nádobě je lze skladovat až 5 dní.

Přejeme dobrou chuť!

dezert pardulas

tradiční bulharský salát Sněžanka

Sněžanka: Bulharský salát, který v létě dokonale osvěží

Tyropita: Slaný řecký koláč obsahuje filo těsto, vejce i sýr feta

tyropita

Mohlo by vás zajímat

palác Knossos

Palác Knossos na Krétě měl více než tisíc místností

Král starobylé Kréty Minos je asi jedinou mytologickou postavou, jejíž existenci nezpochybňují ani největší skeptici. Zvlášť poté, co se podařilo odkrýt zbytky jeho monumentálního sídla, kterým byl palác Knossos. Share Tweet Email

Číst více

Šnorchlování a potápění v Rudém moři

Šnorchlování a potápění v Rudém moři: Podvodní ráj plný barev a biodiverzity

Rudé moře je jedním z nejoblíbenějších cílů pro šnorchlování a potápění na světě, a to z dobrého důvodu. Toto moře, které leží mezi Afrikou a Arabským poloostrovem, je domovem fascinujícího podmořského světa, který zahrnuje různorodé druhy ryb, korálů a dalších podmořských tvorů. Pokud jste milovníkem dobrodružství a zároveň obdivovatelem krásného podmořského světa, Šnorchlování a potápění […]

Číst více

Seitan Limania neboli Satanův přístav

Fotoreportáž: Seitan Limania neboli Satanovy přístavy na ostrově Kréta

Kréta je největší řecký ostrov, délka jeho pobřeží činí přibližně 1050 km. Není tedy divu, že ukrývá spoustu velkých i miniaturních pláží. Některé jsou složitě přístupné, ale o to víc úchvatné. Přibližně 22 km od centra města Chania se rozprostírá fascinující pobřežní lokalita Seitan Limania (Satanovy přístavy nebo také Prokleté přístavy). Název vzbuzuje značný respekt, […]

Číst více