Kdo by neznal šopský salát alias šopák? Zdaleka ne každý však ví, že se jedná o bulharské národní jídlo. Krátce po svém vzniku se proslavilo natolik, že se rozšířilo do dalších evropských zemí. V Česku ho sice seženeme v průměru v každé třetí restauraci nebo jídelně, ale bulharský originál je mnohem chutnější. Důvod je zcela prostý!
Velmi záleží na kvalitě a čerstvosti surovin, jež kuchař použije. Podstatnou roli hraje typ sýru, který značně ovlivňuje chuť a jedinečnost tohoto pokrmu, jehož složení a příprava jsou nenáročné. A jak už to bývá – stejně jako většina jiných jídel i šopský salát se v různých regionech či provozovnách lehce liší některými ingrediencemi.
Pochází z letoviska Sv. Konstantin a Helena
Šopský salát (šopska salata) je součástí nabídky většiny bulharských restaurací. Skoro všude chutná výborně a jeho cena je nízká. Totéž platí i o dalších bulharských jídlech a nápojích – s výjimkou hrstky dražších restaurací v nejznámějších letoviscích se v Bulharsku najíte levně. Bez ohledu na to, zda strávíte letní dovolenou v oblasti Varna nebo Burgas.
Recept na šopský salát vznikl kolem roku 1955 – v dobách socialismu. Konkrétně v letovisku Družba, které se aktuálně jmenuje Sv. Konstantin a Helena a které se rozprostírá 18 km od letiště ve Varně. Tehdy šéfkuchaři z cestovní kanceláře Balkanturist vytvořili šest receptů na saláty. Byly spojovány s různými regiony v rámci propagace cestovního ruchu v zemi. Dochoval se však jediný recept!
V 70. a 80. letech minulého století se šopský salát stal národním kulinářským symbolem. Následně ho převzaly kuchyně (nejen) sousedních zemí, oblíbený je především po celém Balkáně a ve střední Evropě.
Co se názvu týče – šopský salát ho dostal podle nepříliš početného nadnárodního etnika zvaného Shopi neboli Šopi. To přebývá nedaleko metropole Sofie, ale také v Srbsku a Severní Makedonii. Oblastem, v nichž příslušníci zmíněného etnika s vlastními zvyky a tradicemi žijí, se přezdívá Shopluk neboli Šopluk. Vzhledem k mezinárodnímu složení této skupiny lidí bývá občas ryze bulharský původ pokrmu zpochybňován…
Recept na šopský salát je jednoduchý
Šopský salát, kterému se říká také bulharský salát, všichni známe. Sluší se však uvést, co vlastně jeho originální verze obsahuje. Jsou v ní rajčata, okurky, paprika, cibule a měkký sýr Sirene. Ten se vyrábí z kozího, ovčího nebo kravského mléka, je ve slaném nálevu a je obohacený o specifickou kulturu bifidus bulgaris.
Někdy v salátu objevíte i petržel a olivy. Dresing je založený na slunečnicovém – výjimečně na olivovém – oleji. Často se přidává vinný ocet nebo citrónová šťáva. Olej, ocet a citrón však bývají servírovány zvlášť, aby si každý mohl šopský salát dochutit individuálně.
Použité suroviny svými barvami dobře ladí s bulharskou vlajkou, respektive se třemi barevnými pruhy, které ji tvoří. Šopský salát bývá většinou konzumován jako předkrm, ale ve větším množství může občas nahradit hlavní jídlo. Bulhaři ho rádi zapíjejí rakijí, což je alkoholický nápoj, vyráběný destilací zkvašeného ovoce.
Recept na šopský salát, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů, je prostý. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Poté nakrájíme rajčata a oloupanou okurku hadovku. Vložíme do misky, promícháme a posypeme rozdrobeným sýrem. Sehnat v České republice sýr Sirene je poněkud komplikované, tudíž můžete použít dostupný, ale bohužel ne až tak vynikající balkánský sýr. Ten lze ozdobit několika olivami. Doporučujeme ochutit slunečnicovým olejem a vinným octem, případně citrónovou šťávou.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží ostrova Kos
Ostrov Kos, rodiště Hippokrata, je proslulý svými nádhernými plážemi a romantickými zátokami obklopenými svěží zelení. Právě to sem každoročně láká tisíce cestovatelů z celého světa. Objevte pláže ostrova Kos i vy! Share Tweet Email

84. díl – Cestování do exotických destinací: Odbornice poradily, jak překonat strach z létání
V novém dílu pořadu Blue Style Experti na cestách se zaměřujeme na téma, strach z létání. Klinická psycholožka Jana Woleská společně s instruktorkou a letuškou Smartwings Jitkou Bergmannovou rozebírá, proč je létání jedním z nejbezpečnějších způsobů dopravy. Tématem je nejen zvládání úzkosti, ale i praktické rady, jak se na let připravit a jaké techniky pomohou […]

Jak přežít slunce a tropy na dovolené ve zdraví a s úsměvem?
Chystáte se na dovolenou a doufáte, že tentokrát nebudete odjíždět s červeným nosem nebo zády? Správná ochrana před sluncem je základ, a my vám přinášíme praktické rady, díky kterým vaše pokožka přežije dovolenou bez újmy. Share Tweet Email