Pokud máte pocit, že na snímku vidíte tampóny máčené v medu či karamelu, „tak trochu“ se pletete. Jedná se totiž o náramnou dobrotu, na níž si můžete pochutnat v balkánských zemích a na celém území Turecka. Dezert se jmenuje tulumba a plně uspokojí většinu těch, kteří milují sladkosti.
Proč se tulumba leskne a lepí?
Tulumba pochází z Turecka, odkud se rozšířila takřka po celém Balkáně. Určitě se s ní setkáte také v Řecku a Bulharsku.
Jedná se o sladkost z nekvašeného těsta, které neobsahuje droždí a které je vytvarované do zhruba 5 až 10 centimetrů dlouhého oválu s podélnými brázdami. Tulumba se připravuje prostřednictvím speciální šablony nebo nástavce na sáček, čímž se dosahuje jejího hvězdicového tvaru. Nejprve se dozlatova frituje (či smaží zcela ponořena) a poté se ještě zatepla zalije sladkým sirupem. Výsledek se ovšem jí za studena.

Recept pro celou rodinu
Zachutnala vám tulumba během dovolené a zapomněli jste si říct o recept? Nezoufejte – tady je! K přípravě „české verze“ tohoto dezertu budete potřebovat 3 a ½ šálku cukru, 3 šálky vody, lžíci citrónové šťávy. Z těchto ingrediencí připravíte sirup, těsto si žádá 2 a ½ šálku hladké mouky, 2 šálky vody, polévkovou lžíci cukru, 2 lžíce másla, 2 lžíce krupice, 1 lžíci škrobu, špetku soli, 3 vejce a olej na smažení.
Postup:
1/ Začněte připravovat sirup. V hrnci smíchejte vodu s cukrem, přidejte citrónovou šťávu a přiveďte pozvolna k varu.
2/ Vařte ještě 5 až 10 minut a pak nechte vychladnout.
3/ Mezitím se pusťte do přípravy těsta.
4/ Do hrnce nalejte vodu a přidejte máslo. Občas promíchejte, dokud se máslo nerozpustí.
5/ Během varu prosejte mouku, postupně ji přidejte do hrnce.
6/ Přisypejte sůl a cukr a promíchejte rychle vařečkou. Během 10 minut vznikne těsto.
7/ Sundejte hrnec z plotny a nechte těsto vychladnout.
8/ Rozbijte vejce a rukama je zapracujte do těsta.
9/ Přidejte škrob a krupici a opět ručně zapracujte, dokud nevznikne krémové těsto.
10/ Naplňte hlubokou pánev olejem.
11/ Cukrářský sáček s hvězdicovým nástavcem naplňte těstem.
12/ Vytvarované kusy těsta vložte do oleje, dokud je ještě studený.
13/ Smažte je na mírném ohni – zvětší se a navíc budou křupavé.
14/ Jakmile je dosmažíte, ihned je vložte do studeného sirupu.
15/ Zhruba po 2 minutách je vyjměte děrovanou lžící.
16/ Nechte vychladnout a poté podávejte.
Přejeme dobrou chuť!

Mohlo by vás zajímat
Mallorca: Tohle můžete zažít na největším španělském ostrově!
Největší španělský – a zároveň největší baleárský – ostrov Mallorca není třeba dlouze představovat. Mnozí z vás jistě tuto oblíbenou destinaci v minulosti navštívili. Ale jak to tam vypadá aktuálně? Na konci května, kdy už teplota vody ve Středozemním moři vyloženě svádí ke koupání, jsme na Mallorce pořídili tuto fotoreportáž. Zaměřili jsme se nejen na […]
Fotoreportáž: Zářijová last minute dovolená v Bulharsku
Hodláte v září vyrazit k moři? Pokud se vám nechce cestovat někam daleko, vydejte se do Bulharska. Výhodný last minute zájezd si můžete zakoupit třeba i den předem. A je úplně jedno, zda poletíte sami nebo s někým dalším. Začátkem září 2021 jsem strávil dovolenou v bulharském Nesebaru. Počasí bylo vesměs nádherné, za celý týden […]
Dovolená na Mallorce: Tip na 5 krásných pláží, které vás budou bavit
Mallorca, největší z Baleárských ostrovů, je proslulá nádhernými písčitými plážemi a průzračně modrým mořem, ve kterém se odráží její přírodní krásy a kulturní rozmanitost. Není mnoho míst, kde byste jich našli tolik. V následujícím článku vám představíme ty nejkrásnější pláže Mallorky a zároveň zdůrazníme jejich zvláštnosti, které z nich činí nezapomenutelné destinace pro naprosto parádní […]

