Pizzo: Město v italské Kalábrii láká na tartufo, nákupy i hrad Murat

DestinaceKalábrieItálieTipy na výlety

Uvažujete o dovolené v nádherném italském regionu Kalábrie, který oplývá atraktivními písčitými plážemi, velmi chutnou gastronomií i četnými přírodními krásami? Není divu – průmyslové zóny a tovární komíny byste zde hledali marně. Naopak v této oblasti můžete obdivovat několik zajímavých historických měst. Kromě Tropey je to například Pizzo, odkud pochází věhlasná zmrzlina tartufo.

Je hned několik důvodů, proč na několik hodin opustit hotel a vydat se na výlet do města Pizzo. Pojďme si prohlédnout autentické záběry pořízené během procházky centrem, vybudovaným na skále.

Můžete se těšit i na parádní výhled

Centrum kalábrijského města Pizzo není velké, ale najdete v něm vše „nezbytné“ – kavárny, restaurace, obchůdky i hrstku památek, jež přečkaly silné zemětření v roce 1783, případně byly postaveny až poté. Současně se pokocháte úžasným výhledem na Tyrhénské moře, konkrétně na malebný záliv Sant’Eufemia. Na snímku vidíte náměstí Republiky (Piazza della Repubblica) s bustou krále Umberta I.

busta krále Umberta I. na náměstí Republiky ve městě Pizzo

Z vyhlídky na náměstí Republiky si taktéž důkladně prohlédnete majestátní hrad Murat, jehož hlavní věž je z konce 13. století.

hrad Murat ve městě Pizzo

Hrad Murat můžete navštívit, stačí jen sejít několik desítek metrů. Zajímavý je rovněž tím, že v něm byl vězněn a následně (13. října 1815) popraven Naopoleonův švagr Gioacchino Murat.

na hradě Murat byl popraven Napoleonův švagr Gioacchino

Na náměstí Republiky ve městě Pizzo stojí i Válečný památník (Monumento ai Caduti) z roku 1925. Dále spatříte staré domy, v jejichž přízemí jsou kavárny a restaurace s venkovní zahrádkou. Na několika místech si lze objednat pravé tartufo. V překladu to sice znamená „lanýž“, ale kupodivu se jedná o zmrzlinový dezert, pocházející z těchto končin.

Válečný památník a kavárny na náměstí Republiky ve městě Pizzo

Zaujme vás zástěra s mapou Kalábrie?

Až se náměstí Republiky patřičně nabažíte, vydejte se tímto směrem – za dalšími památkami a hlavně za nákupy.

centrum města Pizzo

Jako první vám „padne do oka“ tato nádherná budova. Jde o zrekonstruovaný kostel Neposkvrněného početí Panny Marie. Postaven byl roku 1630, uvnitř vás okouzlí nádherné obrazy, sochy, štuky i oltář.

kostel Neposkvrněného početí Panny Marie ve městě Pizzo

Co se nákupů týče – město Pizzo nabízí spoustu typických suvenýrů a také místních potravinářských výrobků. Co takhle barvami hýřící zástěra s poněkud vylepšenou mapou Kalábrie?

zástěry s mapou Kalábrie

Sladká červená cibule Cipolla Rossa di Tropea sice pochází – jak její název napovídá – z nedalekého města Tropea (cca 32 km), ale samozřejmě ji objevíte i zde. Na vícero místech.

sladká červená cibule Cipolla Rossa di Tropea

Milovníci vaření budou ve městě Pizzo ve svém živlu! Kromě sladké červené cibule v syrovém stavu tady seženou i výrobky z ní, dále marmelády, ostré paštiky, pesto či nakládané feferonky, ančovičky, houby a olivy.

pesto, nakládané feferonky či ančovičky

Město Pizzo potěší také vinaře

Milujete kvalitní víno? V ulicích města zakoupíte proslulé kalábrijské víno, vypěstované v oblasti Cirò. Druhů je hodně, a tak si raději nechte poradit od zkušeného prodavače nebo si informace najděte na internetu.

víno z kalábrijské oblasti Cirò

Na třídě Giuseppe Garibaldiho, italského národního hrdiny, neminete prastarou fontánu Vecchia. Od roku 1866 je nazývána Garibaldiho. Tehdy byla restaurována a zkrášlena šedou žulovou fasádou. Pramen, který z ní vytéká, je velmi bohatý na železo.

fontána Vecchia

Další atraktivní památkou, na kterou během procházky narazíte, je zrekonstruovaný kostel sv. Františka z Pauly z konce 16. století.

kostel sv. Františka z Pauly

Foto – Richard Sacher

 

Baklava

Baklava: Dezert, který vás bude svádět v Turecku, Řecku, SAE i Africe

Fotoreportáž: Historická část věhlasného bulharského města Sozopol

Sozopol

Mohlo by vás zajímat

Jak sjednat storno zájezdu

COVID pandemie proměnila celé odvětví cestovního ruchu. Změnil se také přístup turistů k praktickým otázkám cestování. Nyní více myslí i na situace, kvůli kterým by nemohli své plány realizovat a snaží se zmírnit jejich případné negativní dopady. K tomu využívají např. pojištění storna zájezdu, které se stalo téměř nedílnou součástí každého cestovního pojištění. Co přesně […]

Číst více

Prasonisi

Prasonisi: Pláž na ostrově Rhodos spojuje Středozemní a Egejské moře

Láká vás dovolená na Rhodosu? Pokud ano, přinášíme tip na zajímavý výlet! Baví-li vás kitesurfing či windsurfing, zbystřete o to víc! Jedná se o proslulou pláž Prasonisi v nejjižnějším cípu tohoto ostrova, který náleží Řecku a nachází se poblíž Turecka. Díky skvělým povětrnostním podmínkám se tu provozují zmíněné vodní sporty. Písčitá pláž navíc dostala přezdívku […]

Číst více

hrad Kritinia

Za historií na Rhodos – hrad Kritinia

Ostrov Rhodos je plný kouzelných míst a tak se tu během dovolené se určitě nudit nebudete, ať už jste milovníci pláží, památek nebo řecké kuchyně. Jedním ze zmíněných pěkných míst je hrad Kritinia, jehož poměrně zachovalé trosky se nacházejí na kopci na severozápadním pobřeží ostrova Rhodos mezi vesnicemi Kritinia a Kamiros Skala. Z místa je […]

Číst více