Největší italský ostrov Sicílie láká nejen plážové typy, ale také milovníky památek, přírodních unikátů a skvělé gastronomie. Jedna ze specialit, na nichž si tady můžete pochutnat, se jmenuje arancini. O co se jedná? O sicilské národní jídlo, které má certifikát Prodotto agroalimentare tradizionale udělovaný italským ministerstvem zemědělství. Konkrétně jde o smažené kuličky plněné rýží, masovým ragú a sýrem. Ale pozor – kulatý tvar rozhodně není pravidlem!
Mnohdy mají arancini spíše kuželovitý tvar, respektive zdálky tak trochu připomínají obrovskou kapku nebo smaženou hrušku. Většinou však vypadají jako malé pomeranče, což souvisí i s jejich názvem. Ten je odvozen od slova arancia, což v překladu znamená pomeranč.
Pokrm arancini ukrývá i hrášek nebo houby
A co všechno tedy najdeme uvnitř? Mleté maso a sýr. Další ingredience jsou variabilní, často se jedná o tomatovou nebo bešamelovou omáčku, hrášek, houby, pistácie, lilek a podobně. Arancini se jedí teplé i studené. Naservírují vám je nejen na Sicílii, ale samozřejmě i v jiných částech Itálie či v některých italských restauracích po celém světě. Obyvatelé Palerma mají přípravu arancini spojenou s letitou tradicí. Na jejich stolech tato dobrota nechybí 13. prosince, na svátek svaté Lucie. Tehdy je věřícím zakázána konzumace moučných pokrmů.
A jak sicilská specialita arancini vznikla? Údajně jako způsob, kterak zpracovat zbylé italské rizoto. To obsahuje spoustu škrobu, másla a sýru, proto už po ohřátí nedosáhne krémové konzistence, jakou má těsně po uvaření. Italské hospodyňky tedy vymyslely způsob, jak zbytek rizota proměnit v jiné, neméně báječné jídlo! Vhodné na večírek nebo na piknik.
Jestliže se vydáte na Sicílii, třeba trajektem z Kalábrie, neprohloupíte. Pokocháte se pohledem na bílý útes Scala dei Turchi, navštívíte Údolí chrámů u obce Agrigento, sopku Etna, slavné město Syrakusy či skvostné barokní městečko Noto. A navíc si pochutnáte na arancini. Baví vás vaření? V tom případě si tento pokrm zkuste udělat doma. Nebude to sice originál, ale to neznamená, že výsledek nebude stát za to…
Recept na 6 porcí
K přípravě české verze italského jídla arancini budete potřebovat 500 gramů krátkozrnné rýže, ½ lžičky mletého šafránu, 100 gramů strouhaného parmezánu, 5 vajec, 150 gramů mozzarelly, 80 gramů másla, 100 gramů hrášku, strouhanku a olej na smažení. Samotné ragú připravíte z 1 cibule, 400 gramů mletého masa (ideálně kombinace hovězího a vepřového), 1 lžíce olivového oleje, necelých dvou deci červeného vína, 3 lžic rajčatového protlaku, soli a pepře.
Postup:
1/ Olej rozpalte v pánvi a osmahněte cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte mleté maso a zprudka ho opékejte, aby zhnědlo a nezačalo se dusit. Vařečkou ho drťte na malé kousky. Vlijte červené víno, nechte odpařit a vmíchejte rajčatový protlak. Směs podle chuti osolte a opepřete.
2/ Ve větším hrnci přiveďte k varu 1,5 litru vody, vsypte rýži a vařte tak dlouho, dokud nezměkne a zároveň neabsorbuje všechnu vodu. Tu v případě potřeby dolévejte.
3/ Do uvařené rýže vmíchejte šafrán rozpuštěný ve lžíci horké vody. Dále nastrouhaný parmezán, máslo a 3 žloutky. Rýži přendejte na velkou mísu, rozprostřete ji do tenčí vrstvy a nechte vychladnout. Případně použijte několik talířů.
4/ Do dlaně si dejte část rýže a vytvořte z ní jakousi mističku kopírující vaši dlaň. Doprostřed vložte část masové směsi, na kostičky pokrájeného sýru a spařeného hrášku. Vše důkladně obalte rýží a uzavřete do koule velikosti menšího tenisáku, utěsněte a pěkně vytvarujte.
5/ Zbylá vejce našlehejte. Ve směsi vykoupejte rýžové koule. Nakonec je obalte ve strouhance a osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Arancini jezte horké, zchladlé nebo zastudena.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

55. díl – First minute, Plavba po Nilu, Marsa Matrouh
Dovolená může mít pro každého jinou podobu. Tento speciál Blue Style Expertů na cestách vás zavede do egyptské Marsa Matrouh, které se přezdívá egyptský Karibik, nebo na plavbu po egyptském Nilu na luxusní lodi. Sales director CK Blue Style Nicole Okonkwo Gattuso a guide care supervisor CK Blue Style Eva Sekalová vám poskytnou cenné rady, […]

Víno ze Sardinie: Zázrak zrozený ze slunce, moře a panenské půdy
O tom, co vše se dá na Sardinii zažít, objevit i ochutnat, jsme v poslední době napsali poměrně hodně. Tento malebný italský ostrov toho však nabízí tolik, že si zkrátka nemůžeme pomoci. A naše výprava do tohoto malebného koutu země by nebyla kompletní, kdybychom alespoň jeden článek nevěnovali zdejšímu vínu. Tak na nic nečekejte a […]

Dovolená v Turecku: Nejkrásnější pláže Turecké riviéry
Turecko je rozhodně rájem pro všechny milovníky nádherných pláží s výhledem na mořské vlny lesknoucí se ve slunci a bohatým vyžitím. Pláže Turecké riviéry nabízí jak písek, tak oblázky, velké prostorné pláže i malé romantické zátoky. To vše často obklopeno impozantní tureckou krajinou nebo malebnými městečky. Share Tweet Email