Arancini: Italská specialita, kterou vám naservírují na ostrově Sicílie

ReceptyChutě světa

Největší italský ostrov Sicílie láká nejen plážové typy, ale také milovníky památek, přírodních unikátů a skvělé gastronomie. Jedna ze specialit, na nichž si tady můžete pochutnat, se jmenuje arancini. O co se jedná? O sicilské národní jídlo, které má certifikát Prodotto agroalimentare tradizionale udělovaný italským ministerstvem zemědělství. Konkrétně jde o smažené kuličky plněné rýží, masovým ragú a sýrem. Ale pozor – kulatý tvar rozhodně není pravidlem!

Mnohdy mají arancini spíše kuželovitý tvar, respektive zdálky tak trochu připomínají obrovskou kapku nebo smaženou hrušku. Většinou však vypadají jako malé pomeranče, což souvisí i s jejich názvem. Ten je odvozen od slova arancia, což v překladu znamená pomeranč.

sicilské národní jídlo arancini

Pokrm arancini ukrývá i hrášek nebo houby

A co všechno tedy najdeme uvnitř? Mleté maso a sýr. Další ingredience jsou variabilní, často se jedná o tomatovou nebo bešamelovou omáčku, hrášek, houby, pistácie, lilek a podobně. Arancini se jedí teplé i studené. Naservírují vám je nejen na Sicílii, ale samozřejmě i v jiných částech Itálie či v některých italských restauracích po celém světě. Obyvatelé Palerma mají přípravu arancini spojenou s letitou tradicí. Na jejich stolech tato dobrota nechybí 13. prosince, na svátek svaté Lucie. Tehdy je věřícím zakázána konzumace moučných pokrmů.

A jak sicilská specialita arancini vznikla? Údajně jako způsob, kterak zpracovat zbylé italské rizoto. To obsahuje spoustu škrobu, másla a sýru, proto už po ohřátí nedosáhne krémové konzistence, jakou má těsně po uvaření. Italské hospodyňky tedy vymyslely způsob, jak zbytek rizota proměnit v jiné, neméně báječné jídlo! Vhodné na večírek nebo na piknik.

Jestliže se vydáte na Sicílii, třeba trajektem z Kalábrie, neprohloupíte. Pokocháte se pohledem na bílý útes Scala dei Turchi, navštívíte Údolí chrámů u obce Agrigento, sopku Etna, slavné město Syrakusy či skvostné barokní městečko Noto. A navíc si pochutnáte na arancini. Baví vás vaření? V tom případě si tento pokrm zkuste udělat doma. Nebude to sice originál, ale to neznamená, že výsledek nebude stát za to…

italské jídlo arancini

Recept na 6 porcí

K přípravě české verze italského jídla arancini budete potřebovat 500 gramů krátkozrnné rýže, ½ lžičky mletého šafránu, 100 gramů strouhaného parmezánu, 5 vajec, 150 gramů mozzarelly, 80 gramů másla, 100 gramů hrášku, strouhanku a olej na smažení. Samotné ragú připravíte z 1 cibule, 400 gramů mletého masa (ideálně kombinace hovězího a vepřového), 1 lžíce olivového oleje, necelých dvou deci červeného vína, 3 lžic rajčatového protlaku, soli a pepře.

Postup:

1/ Olej rozpalte v pánvi a osmahněte cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte mleté maso a zprudka ho opékejte, aby zhnědlo a nezačalo se dusit. Vařečkou ho drťte na malé kousky. Vlijte červené víno, nechte odpařit a vmíchejte rajčatový protlak. Směs podle chuti osolte a opepřete.

2/ Ve větším hrnci přiveďte k varu 1,5 litru vody, vsypte rýži a vařte tak dlouho, dokud nezměkne a zároveň neabsorbuje všechnu vodu. Tu v případě potřeby dolévejte.

3/ Do uvařené rýže vmíchejte šafrán rozpuštěný ve lžíci horké vody. Dále nastrouhaný parmezán, máslo a 3 žloutky. Rýži přendejte na velkou mísu, rozprostřete ji do tenčí vrstvy a nechte vychladnout. Případně použijte několik talířů.

4/ Do dlaně si dejte část rýže a vytvořte z ní jakousi mističku kopírující vaši dlaň. Doprostřed vložte část masové směsi, na kostičky pokrájeného sýru a spařeného hrášku. Vše důkladně obalte rýží a uzavřete do koule velikosti menšího tenisáku, utěsněte a pěkně vytvarujte.

5/ Zbylá vejce našlehejte. Ve směsi vykoupejte rýžové koule. Nakonec je obalte ve strouhance a osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Arancini jezte horké, zchladlé nebo zastudena.

Přejeme dobrou chuť!

bajadera

Bajadera: Chorvatský dezert, který obsahuje čokoládu i ořechy

Cassata: Sicilský dezert se zavděčí milovníkům ricotty a marcipánu

cassata

Mohlo by vás zajímat

Nejkrásnější pláže Hurghady

Dovolená v Egyptě: Nejkrásnější pláže Hurghady

Pojďme společně objevit ty nejkrásnější pláže Hurghady! Hřejivé paprsky slunce v průběhu celého roku, krásné zlatavé pláže s jemným pískem, průzračné a vyhřáté Rudé moře plné ryb a dalších mořských živočichů, skvěle vybavené hotelové komplexy, působivá atmosféra arabských tržišť, vynikající pochoutky egyptské kuchyně a mnoho dalšího. To je Egypt! Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách: 48. díl

Experti na cestách: 48. díl

V novém speciálu Expertů na cestách vás moderátorka Rebecca Diatilová provede po prosluněných Kapverdách –⁠ vezme vás na vyhřáté pláže, za šnorchlováním i na dobrodružný výlet v buginách. Lucie Pašková, šéfdelegátka CK Blue Style na ostrově Sal, se podělí o to, čím tento úchvatný ostrov okouzluje své návštěvníky, a její kolegyně Lucie Andrýsková prozradí, jaké […]

Číst více

Faliraki

Fotoreportáž: Letovisko Faliraki na řeckém ostrově Rhodos

Řecký ostrov Rhodos si už stihla oblíbit spousta českých turistů. A není divu – je tam nádherně od května až do půlky listopadu! Přitom je vzdálen pouhé tři hodiny letu. Navíc je součástí Evropy, tudíž nepotřebujete cestovní pas ani vízum, stačí platný občanský průkaz. Nejživější letovisko se jmenuje Faliraki a nachází se na severovýchodě, jen […]

Číst více