Mini Egypt Park: Muzeum pod širým nebem v Hurghadě je plné miniatur

DestinaceHurghadaTipy na výletyEgypt

Také dovolenou v Egyptě, konkrétně v Hurghadě, si lze zpříjemnit zajímavým výletem. A nemusíte jezdit nikam daleko! Chcete-li se z hotelu vzdálit jen na několik hodin, doslova se nabízí Mini Egypt Park. Toto unikátní muzeum pod širým nebem se nalézá v Makadi Bay, přibližně 25 km od letiště. Prohlédnete si hezky zblízka zhruba 60 uměleckých děl od uznávaných umělců a současně si tak trochu rozšíříte obzory.

Jde o to, že na území Egypta se nalézá spousta úchvatných staveb. Pokud si je chcete omrknout během několika desítek minut, Mini Egypt Park vám to umožní. Jen se musíte smířit s tím, že zdejší budovy jsou podstatně menší.

miniatura

Spatříte chrámy i univerzitu

Pyramidy v Gíze či v Sakkáře, chrám v Edfu, Egyptské muzeum, brána Bab Zuweila a mešita Muhammada Alího v Káhiře, chrám v Karnaku, Velký chrám v Abú Simbel, Zádušní chrám královny Hatšepsut v Údolí králů či Vysoká Asuánská přehrada – to vše a mnohem více tvoří součást zmíněného areálu. Ten zaujme děti školou povinné, studenty, jedince středního věku i seniory. Tedy všechny ty, jež lákají památky, architektura a historie.

pyramida a sfinga v Gíze

U každé miniatury najdete název budovy, komplexu či jiného objektu, který umělecké dílo znázorňuje. Současně nechybějí informace a zajímavosti v několika světových jazycích. Jestliže budete mít zajištěného průvodce, není co řešit. Přímo v destinaci se zeptejte delegáta CK Blue Style. Ten vám ochotně poradí, kdy a jak je ideální Mini Egypt Park navštívit.

Mini Egypt Park v Makadi Bay

Zastoupeny jsou zde nejrůznější období i architektonické styly. Třeba tohle je Americká univerzita v Káhiře (AUC).

Americká univerzita v Káhiře

Mini Egypt Park vám přiblíží nejen Káhiru

Káhirská věž je vysoká 186 metrů a postavili ji v roce 1961 na ostrově Gezira na řece Nil. Mini Egypt Park ukrývá její „trpasličí“ dvojnici.

Káhirská věž

Pompeiův sloup se sfingami stojí v Alexandrii. Jeho miniaturu můžete obdivovat v Makadi Bay. Nezapomeňte si vzít kvalitní fotoaparát…

Pompeiův sloup se sfingami

Mešita Muhammada Alího neboli Alabastrová mešita reprezentuje osmánský stavební sloh. Postavili ji v letech 1830–1848 v Káhiře.

mešita Muhammada Alího

Středověká brána Bab Zuweila představuje jednu z dominant nejstarší části Káhiry, stojí na místě fátimovské rezidenční čtvrti. Od roku 1979 je tzv. Islámská Káhira součástí seznamu světového dědictví UNESCO.

brána Bab Zuweila

Foto – Nikola Hejdová

 

Rady a tipy

„Pokud vyrazíte do Egypta s dětmi, můžete je několik dní nebo týdnů před odletem motivovat, aby si nastudovaly informace o nejznámějších egyptských stavbách a památkách. A když pak během návštěvy muzea Mini Egypt Park poznají alespoň třetinu z nich, dostanou od vás zajímavou odměnu. Zasoutěžit si samozřejmě mohou i dospěláci mezi sebou, což může být docela legrace – třeba když se někdo hodně splete… Každopádně tady pořídíte parádní fotografie či videa. A nezapomeňte se před odjezdem z hotelu namazat krémem na opalování, abyste se nespálili.

cestovatel Richie v muzeu Mini Egypt Park

Piedigrotta

Piedigrotta: Kostel ve skále poblíž města Pizzo je ozdobou Kalábrie

Kavo Paradiso: Pláž na jihu ostrova Kos skýtá únik před civilizací

Kavo Paradiso

Mohlo by vás zajímat

Madeira je kulinářský ráj, doporučuje Lenka Pátek

Madeira je kulinářský ráj, doporučuje Lenka Pátek

Portugalský ostrov Madeira mě uchvátil nejen svými přírodními krásami, ale také gastronomií. Z místní kuchyně jsem byla doslova nadšená! Mají tam vynikající maso, ryby a mořské plody, ale také ovoce, zejména mango a marakuju. Zamilovala jsem si dvě restaurace a několik fastfoodů. Všem cestovatelům, kteří se do této destinace vydají bez malých dětí, doporučuji, aby […]

Číst více

pozůstatky antického města Side

Fotoreportáž: Večerní procházka starobylým centrem města Side

Přibližně v půli cesty mezi tureckými městy Antalya a Alanya leží město Side. Nejkrásnější je jeho starobylé centrum, rozprostírající se na malém poloostrově. Budete-li trávit dovolenou na Turecké riviéře, rozhodně si nenechte ujít jeho návštěvu. Ideální je vypravit se do Side večer, kdy to tam nejvíce žije. Uvidíte antické památky, nakoupíte suvenýry a občerstvíte se […]

Číst více

městečko Side

Historické městečko Side v Turecku okouzlí přístavem a antikou

Láká vás dovolená na Turecké riviéře? Zvolíte-li letovisko Çolaklı, Sorgun nebo Kızılağaç, můžete si kdykoliv „odskočit“ do nedalekého Side. Toto historické městečko ožívá ve večerních hodinách a kromě obchodů, kaváren a restaurací je plné významných památek. Atraktivní je i zdejší přístav, jako stvořený k procházkám či posezení na lavičce nebo v některém z okolních podniků. […]

Číst více