Tarator: Osvěžující polévka, na které si pochutnáte v Bulharsku

ReceptyDestinaceBulharskoChutě světa

Sportovci a všichni ti, co si hlídáte kila, zpozorněte! Pokud se chystáte na dovolenou do Bulharska a budete se chtít – v parném létě – osvěžit něčím, co vás lehce zasytí a po čem rozhodně nepřiberete, objednejte si tarator. Jedná se o hodně zvláštní polévku, která je součástí menu téměř každé restaurace. Poznáte ji podle toho, že je bílá a zároveň studená.

Kdo tarator dosud neochutnal, nejspíš si položí otázku, zda je to skutečně polévka, anebo spíše tekutý salát. Každopádně chutná náramně! Samozřejmě má i své skalní odpůrce, jimž se pokrmy tohoto typu příčí. Brzy zjistíte, do které skupiny se řadíte právě vy!

Plave v ní kopr i okurka

Tarator, respektive jeho základ, tvoří kopr a kyselé mléko. Nechybí nastrouhaná či najemno nakrájená okurka a trocha česneku. I díky tomu, že se polévka podává chlazená, je značně osvěžující. V restauraci vám ji přinesou na talíři nebo v misce, v bistrech ji častokrát podávají v kelímku.

Mimochodem – kopr podporuje tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání. Současně zmírňuje křeče ve střevech a žaludku a dodává chuť k jídlu. Tato bylinka působí i protizánětlivě a má čisticí účinky, a to jak na střeva, tak i na močové cesty a ledviny. Zdraví prospěšná je rovněž okurka a česnek, to je všeobecně známo.

Pokrm je populární nejen v Bulharsku, ale občas na něj narazíte taktéž v Turecku. Tato pochoutka, pocházející z Balkánu, se rozšířila i do jiných částí Evropy. Není vyloučeno ani to, že se někde setkáte s její obdobou. „Zmutovaný“ tarator obsahuje rovněž jogurt (místo mléka), ořechy, mrkev, hlávkový salát či pórek.

bulharská studená polévka tarator

Recept na tarator pro celou rodinu

Chcete si tarator, respektive jeho českou verzi, připravit doma? Na 4 porce budete potřebovat ¼ litru kysaného mléka (smetany), 2 bílé jogurty, 3 stroužky česneku, 600 gramů salátových okurek, 2 lžíce jemně nasekaného kopru, 2 lžíce oleje, mletý pepř a sůl.

Příprava:

Jogurty rozšleháme s kysaným mlékem či smetanou.

Přidáme mletý pepř a česnek rozetřený se solí. Za stálého šlehání přidáváme po kapkách olej.

Na závěr vmícháme oloupané, jemně nastrouhané okurky a také kopr. Poté tarator vychladíme.

Přejeme dobrou chuť!

Djerba Explore Park

Fotoreportáž: Djerba Explore Park na tuniském ostrově Djerba

Tip na výlet: Antické město Hierapolis, jež sousedí s Pamukkale

Hierapolis

Mohlo by vás zajímat

Golf

Djerba Golf Club: Vyhlášené golfové hřiště na tuniském ostrově Djerba

Hrajete golf, nebo se ho toužíte naučit? A zároveň uvažujete o dovolené u moře? V tom případě pro vás máme skvělý tip. Pobyt na tuniském ostrově Djerba lze spojit s lekcemi či hrou na vyhlášeném 27jamkovém hřišti Djerba Golf Club. To se nalézá jen několik minut jízdy od většiny hotelů, které jsou součástí nabídky CK […]

Číst více

Pamukkale

Pamukkale: „Bavlněný hrad“ v Turecku

Pamukkale patří mezi nejznámější a nejoblíbenější turistické atrakce Turecka. A není divu, jedná se o opravdu překrásné a zajímavé místo, které by si neměl nechat utéct žádný cestovatel. Share Tweet Email

Číst více

Jais Sledder

Jais Sledder: V SAE vznikla nejdelší bobová dráha Blízkého východu

Spojené arabské emiráty lákají turisty na nejrůznější unikáty. Každým rokem jich vznikne hned několik. Máte rádi adrenalin? V emirátu Ras Al Khaimah, konkrétně na nejvyšší hoře Jebel Jais (Džabal Bil Ajs), byla v únoru 2022 otevřena nejdelší bobová dráha Blízkého východu. Jmenuje se Jais Sledder, je dlouhá 1885 metrů a lidé na ní sviští rychlostí […]

Číst více