Destinace - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Člověk musí jet daleko, hrozně daleko, aby se dostal co nejblíž k domovu." Karel Čapek

Destinace

Bistecca alla Fiorentina: Steak z toskánského plemene chianina

ReceptyChutě světaItálie

Bistecca alla Fiorentina: Steak z toskánského plemene chianina

   •   9. července 2024

Jste gurmáni a milujete kvalitní maso? Pokud budete trávit dovolenou v Itálii, neváhejte zajít do některé z vyhlášených restaurací a objednat si luxusní steak, pocházející z Toskánska. Jmenuje se Bistecca alla Fiorentina (nebo také Florentine Steak). Má tvar písmene T a možná ho znáte pod českým názvem florentinský biftek. Připravuje se z masa plemene chianina (Fiorentina di Chianina). Jsou to v podstatě dva steaky v jednom – s kostí uprostřed. Na jedné straně je steak z roštěnce a na druhé šťavnatý a jemný steak ze svíčkové.

Číst více

Tažín: Severoafrické jídlo, jež se připravuje ve stejnojmenné nádobě

ReceptyChutě světaMaroko

Tažín: Severoafrické jídlo, jež se připravuje ve stejnojmenné nádobě

   •   7. června 2024

Láká vás dovolená v Maroku? Ať už se vydáte do letoviska Agadir na pobřeží Atlantského oceánu, anebo naopak zvolíte poznávací zájezd Velký okruh Marokem, opakovaně se setkáte s pojmem tažín. O co jde? O severoafrický pokrm a zároveň o keramickou nádobu, v níž se toto jídlo připravuje. Seženete ji v každé tržnici, můžete si ji přivézt domů jako suvenýr.

Číst více

Mortadella Bologna: Měkký italský salám z vepřového masa a tuku

Chutě světaItálie

Mortadella Bologna: Měkký italský salám z vepřového masa a tuku

   •   16. dubna 2024

Italská gastronomie patří k nejlepším na světě, o tom není pochyb. Většinu pokrmů (např. pizzu) zná každý z nás, dokonce i ti, kteří v Itálii dosud nebyli. Jsou však jídla nebo výrobky, které už kdekdo opakovaně ochutnal, ale jen přibližně každý druhý si pamatuje, jak se „to“ vlastně jmenuje. Tak schválně – co přesně se vám vybaví, když se řekne mortadella (česky mortadela)? Jedná se o měkký salám z vepřového masa, tuku a černého pepře, některé verze obsahují také pistácie, myrtu nebo olivy. Chráněným zeměpisným označením EU se pyšní Mortadella Bologna (boloňská mortadela), která je nejznámější.

Číst více

Chorta: Řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

ŘeckoReceptyChutě světa

Chorta: Řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

   •   10. dubna 2024

Řecká kuchyně je chutná a ve většině případů i zdravá. Poletíte v létě na Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Samos, Santorini, či na jiný řecký ostrov? Pokud vyznáváte zdravý životní styl, určitě se vám zavděčí chorta (neboli horta). Jedná se o řecký salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených částí rostlin.

Číst více

Co ochutnat v Ománu: Pohádka tisíce a jedné chuti

OmánChutě světa

Co ochutnat v Ománu: Pohádka tisíce a jedné chuti

   •   14. února 2024

Ománská kuchyně možná není ve světě tak populární jako kuchyně z jiných arabských kultur. To však v žádném případě neznamená, že by neměla co nabídnout! Pojďte se společně s námi ponořit do exotických chutí a vůní a říct si, co ochutnat v Ománu.

Číst více

Víno ze Sardinie: Zázrak zrozený ze slunce, moře a panenské půdy

SardinieDestinaceChutě světaItálie

Víno ze Sardinie: Zázrak zrozený ze slunce, moře a panenské půdy

   •   21. prosince 2023

O tom, co vše se dá na Sardinii zažít, objevit i ochutnat, jsme v poslední době napsali poměrně hodně. Tento malebný italský ostrov toho však nabízí tolik, že si zkrátka nemůžeme pomoci. A naše výprava do tohoto malebného koutu země by nebyla kompletní, kdybychom alespoň jeden článek nevěnovali zdejšímu vínu. Tak na nic nečekejte a pojďte s námi ochutnat víno ze Sardinie!

Číst více

Nejnebezpečnější sýr světa se jmenuje casu marzu a pochází ze Sardinie

SardinieDestinaceChutě světaItálie

Nejnebezpečnější sýr světa se jmenuje casu marzu a pochází ze Sardinie

   •   20. prosince 2023

Láká vás dovolená na Sardinii? Kromě nádherných pláží, azurově průzračného moře, malebných vesniček posázených v překrásné krajině v horách i na pobřeží, je tento italský ostrov známý i pro jedinečné produkty své prastaré kulinářské tradice. Pravděpodobně tím nejznámějším z nich je sardinský sýr casu marzu. Dlužno dodat, že v dobrém i ve zlém!

Číst více

Karkade: Osvěžující ibiškový nápoj, který si oblíbili již egyptští faraoni

DestinaceChutě světaEgypt

Karkade: Osvěžující ibiškový nápoj, který si oblíbili již egyptští faraoni

   •   18. prosince 2023

Víte, z čeho je nápoj zvaný karkade a proč ho s oblibou pili již faraoni starověkého Egypta? My vám to prozradíme a společně se podíváme na pozitivní účinky, které tento téměř zázračný nápoj má.

Číst více

Co ochutnat na Mauriciu: Pestrá mozaika chutí z celého světa

MauriciusDestinaceChutě světa

Co ochutnat na Mauriciu: Pestrá mozaika chutí z celého světa

   •   15. prosince 2023

Neskonalé přírodní krásy, písečné pláže jako stvořené k dokonalému odpočinku a atmosféra tropického ráje. Takový je Mauricius, ostrov ležící v Indickém oceánu západně od Madagaskaru. Díky své bohaté historii se stal během let doslova tavicím kotlíkem kultur, což se projevuje i v jedinečné místní kuchyni, na které si mohou návštěvníci ostrova pochutnat. Odpověď na otázku co ochutnat na Mauriciu nalezneme v našem dnešním článku!

Číst více

Co ochutnat na Kapverdách: Grogue, kapverdský rum

DestinaceChutě světaKapverdy

Co ochutnat na Kapverdách: Grogue, kapverdský rum

   •   27. listopadu 2023

Tak jako obyvatelé našich končin nedají dopustit na pivo či víno i Kapverďané mají svůj tekutý národní poklad. Jedná se o zvláštní druh rumu zvaný grogue, grogu či grogo. Až budete tedy na své dovolené přemýšlet, co na Kapverdách ochutnat, tuto alkoholickou dobrotu si určitě nenechte ujít! 

Číst více

1 2 3 5