Destinace - Řecko - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
Tyrkysové moře pod blankytnou oblohou, hřejivé sluneční paprsky a bílé domky poskládané jako kostky na úbočí svahu nad přístavem – to je typický obrázek Řecka.

Řecko

Chorta: Řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

ReceptyŘeckoChutě světa

Chorta: Řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

   •   10. dubna 2024

Řecká kuchyně je chutná a ve většině případů i zdravá. Poletíte v létě na Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Samos, Santorini, či na jiný řecký ostrov? Pokud vyznáváte zdravý životní styl, určitě se vám zavděčí chorta (neboli horta). Jedná se o řecký salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených částí rostlin.

Číst více

Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

DestinaceŘeckoReceptyChutě světa

Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

   •   13. července 2021

Dovolená v Řecku je o klidu, pohodě a skvělém jídle. Ať už se vydáte na ostrov Kréta, Korfu, Kos, Samos, Zakynthos, Kefalonie či Rhodos, všude narazíte na pokrm zvaný taramosalata (neboli taramasalata). Obvykle má růžovou barvu, takže z dálky vypadá jako ovocná pěna. Nenechte se zmást! Ve skutečnosti je to pomazánka, která s ovocem nemá vůbec nic společného.

Číst více

Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

ReceptyDestinaceŘeckoChutě světa

Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

   •   23. února 2021

Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem.

Číst více

Tzatziki: Řecká omáčka, která obsahuje bílý jogurt, kopr a okurky

ReceptyDestinaceŘeckoChutě světa

Tzatziki: Řecká omáčka, která obsahuje bílý jogurt, kopr a okurky

   •   21. ledna 2021

Chystáte se do Řecka na dovolenou? Ať už ji budete trávit na ostrově Samos, Kos, Rhodos, Korfu, Kréta, Kefalonie nebo Zakynthos, můžete si pochutnat na proslulém předkrmu zvaném tzatziki (neboli tsatsiki). Mnohdy se jedná spíše o omáčku, jež je součástí hlavních jídel – zejména souvlaki či gyrosu.

Číst více

Keftedes: Řecké masové kuličky jsou prastarou delikatesou

ReceptyŘeckoChutě světa

Keftedes: Řecké masové kuličky jsou prastarou delikatesou

   •   10. dubna 2017

Staré Řecko bylo kolébkou evropské civilizace, mnohé znalosti z tohoto období využíváme dodnes, aniž si to uvědomujeme. Proto asi nepřekvapí skutečnost, že odtamtud pochází i první kuchařka. V roce 320 před n. l. ji napsal básník Archestratus – pod názvem Daedalus chutných jídel. Později Atheneus, egyptský Řek, vydal další podobnou – Deipnosofistes neboli Večeře učených. Není jen plná receptů na přípravu jídel, ale i podrobných popisů místních zvyklostí, stolování, způsobů podávání jídel a třeba také sexuálních hrátek!

Číst více

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

ŘeckoReceptyChutě světa

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

   •   23. listopadu 2015

Řekové brzy ráno doma většinou nesnídají. Zato svačinu si logicky nenechají ujít. Mnohdy volí pokrm nazvaný bugatsa (nebo také bougatsa). Na něj často narazíte i vy, když se vydáte do Řecka na dovolenou. O co se konkrétně jedná?

Číst více

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

ReceptyŘeckoBulharskoChutě světaTurecko

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

   •   7. května 2015

Chystáte se na dovolenou do Turecka nebo do balkánských zemí? Pokud ano, určitě tam narazíte na různobarevné cukrovinky nazvané lokum. Působí natolik lákavě a optimisticky, že je většina turistů zkrátka „musí“ ochutnat. Dokonce i ti, kteří holdují zdravému životnímu stylu!

Číst více