Mini Egypt Park: Muzeum pod širým nebem v Hurghadě je plné miniatur

DestinaceHurghadaTipy na výletyEgypt

Také dovolenou v Egyptě, konkrétně v Hurghadě, si lze zpříjemnit zajímavým výletem. A nemusíte jezdit nikam daleko! Chcete-li se z hotelu vzdálit jen na několik hodin, doslova se nabízí Mini Egypt Park. Toto unikátní muzeum pod širým nebem se nalézá v Makadi Bay, přibližně 25 km od letiště. Prohlédnete si hezky zblízka zhruba 60 uměleckých děl od uznávaných umělců a současně si tak trochu rozšíříte obzory.

Jde o to, že na území Egypta se nalézá spousta úchvatných staveb. Pokud si je chcete omrknout během několika desítek minut, Mini Egypt Park vám to umožní. Jen se musíte smířit s tím, že zdejší budovy jsou podstatně menší.

miniatura

Spatříte chrámy i univerzitu

Pyramidy v Gíze či v Sakkáře, chrám v Edfu, Egyptské muzeum, brána Bab Zuweila a mešita Muhammada Alího v Káhiře, chrám v Karnaku, Velký chrám v Abú Simbel, Zádušní chrám královny Hatšepsut v Údolí králů či Vysoká Asuánská přehrada – to vše a mnohem více tvoří součást zmíněného areálu. Ten zaujme děti školou povinné, studenty, jedince středního věku i seniory. Tedy všechny ty, jež lákají památky, architektura a historie.

pyramida a sfinga v Gíze

U každé miniatury najdete název budovy, komplexu či jiného objektu, který umělecké dílo znázorňuje. Současně nechybějí informace a zajímavosti v několika světových jazycích. Jestliže budete mít zajištěného průvodce, není co řešit. Přímo v destinaci se zeptejte delegáta CK Blue Style. Ten vám ochotně poradí, kdy a jak je ideální Mini Egypt Park navštívit.

Mini Egypt Park v Makadi Bay

Zastoupeny jsou zde nejrůznější období i architektonické styly. Třeba tohle je Americká univerzita v Káhiře (AUC).

Americká univerzita v Káhiře

Mini Egypt Park vám přiblíží nejen Káhiru

Káhirská věž je vysoká 186 metrů a postavili ji v roce 1961 na ostrově Gezira na řece Nil. Mini Egypt Park ukrývá její „trpasličí“ dvojnici.

Káhirská věž

Pompeiův sloup se sfingami stojí v Alexandrii. Jeho miniaturu můžete obdivovat v Makadi Bay. Nezapomeňte si vzít kvalitní fotoaparát…

Pompeiův sloup se sfingami

Mešita Muhammada Alího neboli Alabastrová mešita reprezentuje osmánský stavební sloh. Postavili ji v letech 1830–1848 v Káhiře.

mešita Muhammada Alího

Středověká brána Bab Zuweila představuje jednu z dominant nejstarší části Káhiry, stojí na místě fátimovské rezidenční čtvrti. Od roku 1979 je tzv. Islámská Káhira součástí seznamu světového dědictví UNESCO.

brána Bab Zuweila

Foto – Nikola Hejdová

 

Rady a tipy

„Pokud vyrazíte do Egypta s dětmi, můžete je několik dní nebo týdnů před odletem motivovat, aby si nastudovaly informace o nejznámějších egyptských stavbách a památkách. A když pak během návštěvy muzea Mini Egypt Park poznají alespoň třetinu z nich, dostanou od vás zajímavou odměnu. Zasoutěžit si samozřejmě mohou i dospěláci mezi sebou, což může být docela legrace – třeba když se někdo hodně splete… Každopádně tady pořídíte parádní fotografie či videa. A nezapomeňte se před odjezdem z hotelu namazat krémem na opalování, abyste se nespálili.

cestovatel Richie v muzeu Mini Egypt Park

Piedigrotta

Piedigrotta: Kostel ve skále poblíž města Pizzo je ozdobou Kalábrie

Kavo Paradiso: Pláž na jihu ostrova Kos skýtá únik před civilizací

Kavo Paradiso

Mohlo by vás zajímat

Zažijte tureckou masáž v tradičních tureckých lázních hammam

Chystáte se do Turecka a chcete během dovolené podpořit ještě více svoje zdraví? Vyzkoušejte tradiční turecké lázně zvané hammam!  Share Tweet Email

Číst více

Burj Khalifa

Burj Khalifa: 15 zajímavostí, které možná nevíte o nejvyšší budově světa

Dovolenou ve Spojených arabských emirátech (SAE) si můžete zpestřit návštěvou nejvyšší budovy světa. Jmenuje se Burj Khalifa (Burdž Chalífa), je dominantou města Dubaj a dosahuje výšky 828 m. Postavená byla v letech 2004–2010, projektoval ji americký koncern Skidmore, Owings and Merrill LLP (SOM). Celkové náklady na stavbu činily 1,5 miliardy dolarů… Stačí se přímo v […]

Číst více

zátoka Buracona na kapverdském ostrově Sal

Fotoreportáž: Zátoka Buracona a jeskyně Blue Eye na ostrově Sal

Chystáte se na Kapverdy, konkrétně na ostrov Sal? Skvělá volba! Čekají vás komfortní hotely, krásné písčité pláže, chutná gastronomie, pohodoví obyvatelé, hudební kluby s vynikající živou produkcí, diskotékové bary i několik atraktivních míst, kam se lze vypravit na výlet. Jedním z nich je věhlasná pobřežní oblast Buracona s atraktivní zátokou a pozoruhodnou jeskyní Blue Eye […]

Číst více