Kapverdy: Fotoreportáž z kapverdského ostrova Sal (2. část)

SalDestinaceKapverdy

Pokud vám nevadí středně dlouhá doba letu (cca 6 a půl hodiny), můžete se s CK Blue Style vydat na kapverdský ostrov Sal. Leží v Atlantském oceánu, necelých 600 km západně od Senegalu. Není velký, má jen 216 km2, a tak ho během dovolené stihnete poznat celý. Respektive všechna místa, která stojí za návštěvu. Čekají vás tu komfortní hotely, prostorné písčité pláže, usměvaví obyvatelé, rozmanitá gastronomie, hudební kluby, přírodní zajímavosti i adrenalinový zážitek. V březnu 2022 jsme se na ostrov Sal vydali, abychom na něm pořídili následující fotoreportáž.

V její první části jsem krátce představil některé hotely z nabídky CK Blue Style, přilehlé pobřežní oblasti a několik výtečných pokrmů. Nyní se soustředím na lokality, kam se lze vypravit na prima výlet a odkud si přivezete parádní fotografie a videa. A také neodolatelné suvenýry.

V solném dole se i vykoupete

Ostrov Sal byl objeven v roce 1460. Jméno dostal podle solných dolů, které tu byly nalezeny. Ten nejznámější – Pedra de Lume v chráněné oblasti Salinas – můžete navštívit v rámci organizovaného výletu nazvaného jednoduše Celodenní výlet kolem ostrova.

solný důl Pedra de Lume v chráněné oblasti Salinas

Takto vypadá jeho areál, v současné době už je to jen turistická atrakce. Nechybí ani přírodní bazén s velmi slanou vodou, v němž se můžete vykoupat. Kousek od něj jsou sprchy, které lze využít za drobný poplatek.

Pedra de Lume

Koupel v extrémně slaném jezírku údajně prospívá pokožce a má omlazující účinky. Ani sekundu jsem neváhal a vrhnul se do něj! Aby procedura měla nějaký význam, měli byste ve vodě vydržet alespoň několik minut. Nudit se v ní nebudete, obsahuje totiž 26x více soli než voda oceánská a tím pádem nadnáší podobně jako ta v Mrtvém moři. Nesedím tedy na dně, jak by se mohlo zdát… Když jsem vylezl ven, kolegové si dělali legraci, že vypadám o pět dní mladší. Hm, lepší než nic!

cestovatel Richie ve slaném jezírku

Severně od města Santa Maria, v němž je soustředěno nejvíce hotelů, restaurací a barů, se rozprostírají saliny. Jsou to nádrže sloužící k získávání soli odpařováním mořské vody. Tady můžete pořídit fotky evokující pobyt v zasněžené krajině.

cestovatel Richie a salina na ostrově Sal na Kapverdách

Modré oko vás uhrane

Celodenní výlet kolem ostrova Sal zahrnuje – kromě pozorování žraloků citrónových a skutečné faty morgány – rovněž návštěvu poutavé pobřežní lokality Buracona. Spatříte atraktivní zátoku a řadu vulkanických jezírek. Při přílivu narážejí vlny Atlantského oceánů do útesů a stříkají do výšky několika metrů. Procházka po uměle vybudovaném chodníku je nevšedním zážitkem. Mimochodem – v pozadí vidíte kopec Monte Leste.

pobřežní lokalita Buracona

Hlavním turistickým lákadlem oblasti Buracona je Modré oko (Blue Eye), někdy nazývané Magické oko. Jedná se o podvodní lávovou jeskyni s otvorem ve stropě, kde díky záření, respektive lámání slunečních paprsků vzniká ojedinělý úkaz, připomínající zářivé modré oko. Svědky této fascinující podívané se můžete stát kolem poledne, ideálně mezi jedenáctou a třináctou hodinou.

Modré oko neboli Blue Eye Cave na ostrově Sal

Církev adventistů sedmého dne vznikla v 60. letech 19. století v Severní Americe. Do začátku 20. století se rozšířila z USA do zemí všech kontinentů, kde zakládala sbory věřících, školy a zdravotní instituce. Největší růst zaznamenala po 2. světové válce v západních zemích i v zemích rozvojového světa. Například v Česku patří mezi misijně nejaktivnější církve, oficiálně u nás působí od září roku 1991. Sídlí v Londýnské ulici na pražských Vinohradech. Kostel této protestantské denominace najdete i na kapverdském ostrově Sal, konkrétně v centru hlavního města Espargos, poblíž letiště Amilcar Cabral.

protestantský kostel ve městě Espargos

Graffiti je ozdobou kopce

Město Espargos se rozprostírá na úpatí 109 metrů vysokého kopce Monte Curral, na němž vznikla tato fotografie. V Espargosu žije asi tak šest tisíc obyvatel, nevelké město plní úlohu centra pro administrativu a hospodářství.

cestovatel Richie na vrcholu Monte Curral s městem Espargos v pozadí

Dominantou kopce Monte Curral a vlastně i celého města Espargos je tato věž, řídicí letový provoz nad ostrovem Sal. Poblíž stojí několik telekomunikačních stožárů. Z dálky tato lokalita působí tak trochu jako vesmírná stanice.

věž řídicí letový provoz nad ostrovem Sal

Na Monte Curralu narazíte i na zeď s vydařenými streetartovými výtvory. Její hlavní část vidíte na úvodním snímku, další dílko jsem zachytil na této fotografii.

graffiti ve městě Espargos

Na ostrově Sal vás uchvátí nádherné písčité pláže, zejména ve městě Santa Maria a v jeho okolí. Ale nejen tam. Zajímá vás kitesurfing? Jedinci, kteří ho provozují, nebo alespoň obdivují jako diváci, míří na Kite Beach. Je zde i škola kitesurfingu s certifikovanými a zároveň věhlasnými instruktory.

pláž Kite Beach na ostrově Sal

Místní hvězdou je Mitu Monteiro, ikona ve světě kitesurfingu. Zatímco na Kite Beach vyučuje a předvádí svoje dovednosti, přímo v rodném městě Santa Maria, v ulici Amilcar Cabral, má prodejnu se surfařskými potřebami. Nese název Mitu Monteiro Shop. Navzdory svojí mezinárodní popularitě je Mitu skromným mužem, který nezapomíná na skutečnost, že pochází z velmi chudých poměrů. Jako batole navíc přežil zásah elektrickým proudem…

cestovatel Richie a Mitu Monteiro, který na Kite Beach vyučuje kitesurfing

Protančíte celé noci

Láká vás noční život? Jak jsem již naznačil, nejvíce zábavy vás čeká ve městě Santa Maria na jihu ostrova Sal. Většina barů a hudebních klubů, v nichž vystupují místní kapely, se nalézá v ulici Rua 1 de Junho. Uslyšíte tam reggae i tradiční hudební žánr morna, který kdysi vymysleli Kapverďané v exilu. Je protkán melancholií, samotou a steskem po ztraceném domově… Autentickou atmosféru zažijete například uvnitř Buddy Baru.

Buddy Bar ve městě Santa Maria na ostrově Sal

Mezinárodní atmosféra vás přivítá za dvěma rohy – v podniku s názvem Ocean Cafe. Ten se nejvíce podobá evropským či americkým barům, přesto však nezapře příchuť Kapverd. Můžete sem zajít na drink i na večeři, vaří tu výborně. Je libo burger, dary moře, sushi, lasagne, batátové hranolky či špagety? No problem!

Ocean Cafe ve městě Santa Maria

V Ocean Cafe v noci hraje DJ, a tak tam obvykle několik lidí tancuje. Odvážlivců přibývá ve chvíli, kdy se z reproduktorů ozvou světoznámé hity, včetně těch z osmdesátých a devadesátých let. Rozbalil jsem to tam i já, a to jsem byl (téměř) střízlivý.

cestovatel Richie tancuje v Ocean Cafe na ostrově Sal

Vkusný street art můžete obdivovat rovněž ve vesnici Palmeira v západní části ostrova Sal. Vydat se do ní lze sólově nebo v rámci některých organizovaných výletů z nabídky CK Blue Style.

vesnice Palmeira na ostrově Sal

Nakoupíte levně

V Palmeiře výhodně nakoupíte suvenýry. Můžete zajít do kamenné prodejny, kde je k dostání vše od magnetek přes módní a bytové doplňky až po místní likéry. V uličkách potkáte ženy s pletenými košíky na hlavě, ty nabízejí především hezké magnetky a náramky. Ceny jsou nízké – tři kusy dle vašeho výběru si odnesete za pouhých 5 eur.

kapverdské suvenýry

Pouliční prodejkyně – občas i prodejci – se pohybují hlavně v blízkosti přístavu v Palmeiře. Odsud vyplouvají katamarány, na nichž lze prožít půldenní výlet. Těšte se na úchvatné výhledy, lahodné občerstvení, pohodový personál, taneční vystoupení a samozřejmě i na koupání v Atlantském oceánu.

přístav Palmeira

Přibližně tříhodinový výlet na katamaránu jsem si nenechal ujít ani já. Přivítali mě welcome drinkem, k mání byly i nealko nápoje a chutný snack. Kapverďané jsou veselí a plní energie i navzdory tomu, že žijí skromně. Anebo možná právě proto. Dobře vědí, že peníze nejsou zárukou štěstí. Jejich heslo zní – no stress!

cestovatel Richie absolvoval tříhodinový výlet na katamaránu kolem ostrova Sal

Výlet na katamaránu jsem absolvoval v březnu. Už tehdy bylo hezky a dalo se – během hodinové zastávky – koupat v oceánu. Následující snímek vznikl chvíli před tím, než jsem skočil z přídě do vody, kde jsem skoro půl hodiny v kuse plaval. Tento vysoký svalovec celou dobu dohlížel na to, jestli se náhodou někdo netopí, aby v případě potřeby zasáhl. Během zpáteční plavby do přístavu ve vesnici Palmeira předvedl – společně se svými kolegy a kolegyněmi – temperamentní show spojenou s tancem a hrou na africký buben djembe.

cestovatel Richie a plavčík

Poletíte vzduchem na laně

Na volně pobíhající psy narazíte na plážích i jiných veřejných prostranstvích. Z hafanů nemusíte mít strach, na lidi jsou zvyklí a neútočí na ně ani na ostatní psy. I když vypadají opuštěně, jsou registrovaní a hladem netrpí. Jen jsou zkrátka zaprášení od jemného písku, což je logické. Tohle roztomilé štěně jsem nepotkal na pláži, ale před centrálou ziplinového klubu. Velmi přátelská byla i jeho máma odpočívající opodál.

štěně na ostrově Sal

Zipline Cabo Verde – tak se jmenuje centrum extrémních sportů, které vám umožní strhující adrenalinový zážitek na jihovýchodě ostrova Sal. Na centrále vyplníte formulář, zvážíte se a dozvíte se několik užitečných informací. Poté nastoupíte do terénního auta, které vás odveze k nejbližšímu kopci. Na jeho vrchol během několika desítek minut vystoupáte pěšky, mezitím si uděláte pár kratších zastávek na vyhlídkách. Nahoře vás přivítá stánek s menším občerstvením… Tento šoumen si říká Ravidson Surfista da Cruz a svým vzezřením, chováním i mimikou nápadně připomíná herce Eddieho Murphyho. Díky němu se všechno, co bude předcházet samotné jízdě na laně, promění ve spoustu legrace.

cestovatel Richie a Ravidson Surfista da Cruz ze sportovního centra Zipline Cabo Verde

Díky tomu, že jsem před několika lety v emirátu Ras Al Khaimah opakovaně vyzkoušel nejdelší zipline (neboli lanový skluz) na světě, tohle pro mě byla „brnkačka“. Navlékli na mě úvazek a speciální batoh, do kterého jsem schoval ten svůj, dále mi nasadili přilbu, zavěsili mě na kladku a vzápětí spustili po cca kilometr dlouhém laně vedoucím do údolí. Zprvu visíte více než 100 metrů nad zemí, postupně se výška snižuje. Dojezd je velice pohodový, na závěr skončíte s nohama na zemi. Zatímco ve vzduchu strávíte necelé dvě minuty, příprava na lanový skluz včetně formalit a výšlapu na kopec zabere téměř dvě hodiny. Je to však skvělá zkušenost, na kterou jen tak nezapomenete!

Zipline Cabo Verde je lanový skluz, který můžete absolvovat na ostrově Sal – stejně jako cestovatel Richie

Zdokonalíte se ve vaření

Dovolená na ostrově Sal s CK Blue Style může být neuvěřitelně pestrá. Mezi další volitelné aktivity patří kurzy vaření, výlet na čtyřkolce, potápění a šnorchlování, pozorování želv (karet obyčejných), kapverdské barbecue spojené se živou hudbou a tanečním vystoupením a podobně. A ještě něco – první část této fotoreportáže najdete ZDE.

Foto – Richard Sacher (14x) a Jakub Kutra (10x)

cestovatel Richie na ostrově Sal, který je součástí souostroví Kapverdy

Kapverdy: Fotoreportáž z kapverdského ostrova Sal (1. část)

Djerba: poznávací výlety

Mohlo by vás zajímat

Dovolená v Řecku

Dovolená v Řecku: 3 důvody proč navštívit ostrov Kos

Prosluněné Řecko je jistě jedním ze symbolů pro letní dovolenou a pro jeho ostrovy to platí minimálně dvojnásob. Však se také není čemu divit, díky jejich kráse a přívětivému podnebí si je za svůj domov lidé poprvé zvolili již před více než 9000 lety! Dnes bude v našem hledáčku malebný ostrov Kos. Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 35. díl

Objevte s námi chutě světa! O své zážitky se podělí jak obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek, tak vítěz soutěže MasterChef Česko Roman Staša. Jaké bylo jejich nejlepší zahraniční jídlo, čemu se naopak vyhýbají a co si přivezli ze svých cest za recepty? Podle čeho si vybrat restauraci, co ochutnat a jaké speciality si […]

Číst více

profiterole

Profiterole: Francouzský dezert, který je předchůdcem větrníku

Nic naplat – sladkosti světu vládnou navzdory všem dietám! Dnes si představíme profiterole. Tato vyhlášená dobrota pochází z Francie a pochutnávali si na ní už na dvoře královny Kateřiny Medicejské. V Česku je známá pod názvem profiterolky, v podstatě se jedná o miniaturní obdobu našeho větrníku. Ten ovšem vznikl o řadu let později. Share Tweet Email

Číst více