Destinace - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Člověk musí jet daleko, hrozně daleko, aby se dostal co nejblíž k domovu." Karel Čapek

Destinace

Bob čorba: Bulharská fazolová polévka, kterou vymysleli rolníci

ReceptyBulharskoChutě světa

Bob čorba: Bulharská fazolová polévka, kterou vymysleli rolníci

   •   10. září 2020

Hlavním jídlem v bulharských klášterech byla a je fazolová polévka zvaná bob čorba (neboli bob chorba). A nejen tam! Kdysi dávno ji vymysleli chudí rolníci, postupem času se z ní stalo národní jídlo. Pokud se vydáte do Bulharska na dovolenou, je vysoce pravděpodobné, že na ni narazíte v každé druhé restauraci. Jedno je jisté – po její konzumaci rozhodně nepřiberete!

Číst více

Thajská polévka Tom Yum Goong vás uchvátí ostrokyselou chutí

ThajskoReceptyChutě světa

Thajská polévka Tom Yum Goong vás uchvátí ostrokyselou chutí

   •   30. října 2019

Už jste byli v Thajsku nebo alespoň v pravé thajské restauraci? Pak vás zřejmě zaujala vyhlášená thajská polévka Tom Yum Goong (nebo také Tom Yam Goong, Tom Yam Kung či Tom Yum Kung). Je ostrokyselá a přesto, že recept na její přípravu není striktní, měla by rozhodně obsahovat vývar, chilli, limetku, galangal, rybí omáčku a krevety. Zpravidla v ní nechybějí ani asijské houby.

Číst více

Keftedes: Řecké masové kuličky jsou prastarou delikatesou

ReceptyŘeckoChutě světa

Keftedes: Řecké masové kuličky jsou prastarou delikatesou

   •   10. dubna 2017

Staré Řecko bylo kolébkou evropské civilizace, mnohé znalosti z tohoto období využíváme dodnes, aniž si to uvědomujeme. Proto asi nepřekvapí skutečnost, že odtamtud pochází i první kuchařka. V roce 320 před n. l. ji napsal básník Archestratus – pod názvem Daedalus chutných jídel. Později Atheneus, egyptský Řek, vydal další podobnou – Deipnosofistes neboli Večeře učených. Není jen plná receptů na přípravu jídel, ale i podrobných popisů místních zvyklostí, stolování, způsobů podávání jídel a třeba také sexuálních hrátek!

Číst více

Tinto de verano: Nápoj, který vás osvěží ve Španělsku

MallorcaReceptyChutě světaŠpanělsko

Tinto de verano: Nápoj, který vás osvěží ve Španělsku

   •   28. června 2016

Dovolená ve Španělsku se blíží a vás zajímá, na jakých gastronomických specialitách si tam můžete pochutnat? Před časem jsme si představili některá jídla, dnes dáme přednost pití. Nápoj, který vidíte na fotografii, se nejmenuje sangria (i navzdory tomu, že se jí podobá), ale tinto de verano. O co přesně kráčí?

Číst více

Phad Thai: Vyhlášené thajské nudle, které si zamilujete

ThajskoReceptyChutě světa

Phad Thai: Vyhlášené thajské nudle, které si zamilujete

   •   20. ledna 2016

Máte rádi thajskou kuchyni, anebo ji zatím moc neznáte? Teď je ten správný čas vyzkoušet – a zároveň jimi okouzlit kamarády a rodinu – vynikající nudle Phad Thai. S velkou pravděpodobností zachutnají každému a vaření vám nezabere více než 30 minut. Přinášíme vám originální recept z thajské kuchyně.

Číst více

Horchata: Lahodný španělský nápoj, který umí léčit

ReceptyMallorcaChutě světaŠpanělsko

Horchata: Lahodný španělský nápoj, který umí léčit

   •   12. ledna 2016

Jestliže zamíříte do Španělska, pravděpodobně tam narazíte na místní specialitu nazvanou horchata. Na první pohled vypadá jako ochucené mléko, ale to je pouhé zdání. Jedná se totiž o studený nápoj z tzv. tygřích ořechů (španělsky chufas), což ve skutečnosti nejsou ořechy, ale hlízy šáchoru jedlého.

Číst více

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

ŘeckoReceptyChutě světa

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

   •   23. listopadu 2015

Řekové brzy ráno doma většinou nesnídají. Zato svačinu si logicky nenechají ujít. Mnohdy volí pokrm nazvaný bugatsa (nebo také bougatsa). Na něj často narazíte i vy, když se vydáte do Řecka na dovolenou. O co se konkrétně jedná?

Číst více

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

SardinieSicílieReceptyKalábrieChutě světaItálie

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

   •   2. října 2015

Zamíříte-li na jih Evropy, konkrétně do Itálie, vaší pozornosti zřejmě neuniknou průhledné láhve se žlutou tekutinou. Jedná se limoncello, tedy o ovocný likér pocházející z oblasti Kampánie. Obsahuje 28 až 32 procent alkoholu a podává se dobře vychlazený, převážně jako digestiv. Ten se, jak známo, pije po jídle, aby „utišil žaludek“, poněvadž doplňuje sníženou hladinu trávicích enzymů.

Číst více

Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

ReceptyChutě světaItálie

Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

   •   12. srpna 2015

Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji!

Číst více

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

ŘeckoReceptyBulharskoChutě světaTurecko

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

   •   7. května 2015

Chystáte se na dovolenou do Turecka nebo do balkánských zemí? Pokud ano, určitě tam narazíte na různobarevné cukrovinky nazvané lokum. Působí natolik lákavě a optimisticky, že je většina turistů zkrátka „musí“ ochutnat. Dokonce i ti, kteří holdují zdravému životnímu stylu!

Číst více