Destinace - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Člověk musí jet daleko, hrozně daleko, aby se dostal co nejblíž k domovu." Karel Čapek

Destinace

Historické městečko Side v Turecku okouzlí přístavem a antikou

Turecká riviéraTureckoTipy na výlety

Historické městečko Side v Turecku okouzlí přístavem a antikou

   •   13. února 2019

Láká vás dovolená na Turecké riviéře? Zvolíte-li letovisko Çolaklı, Sorgun nebo Kızılağaç, můžete si kdykoliv „odskočit“ do nedalekého Side. Toto historické městečko ožívá ve večerních hodinách a kromě obchodů, kaváren a restaurací je plné významných památek. Atraktivní je i zdejší přístav, jako stvořený k procházkám či posezení na lavičce nebo v některém z okolních podniků.

Číst více

Nessebar: Největší aquapark v Bulharsku nabízí i tsunami

BurgasBulharskoZážitky

Nessebar: Největší aquapark v Bulharsku nabízí i tsunami

   •   14. září 2018

Máte děti a láká vás letní dovolená u moře? Musí se ovšem odehrávat v Evropě, ne moc daleko od České republiky, v bezpečné zemi a navíc za přijatelnou cenu? Vyzkoušejte Bulharsko! Černé moře vás dokonale osvěží, jídlo a pití tady mají doslova za hubičku a pivo není o nic horší ani dražší než u nás. Budete-li bydlet v letovisku Pomorie, Ravda, Nesebar, Slunečné pobřeží, Svatý Vlas nebo Elenite, můžete si dovolenou v Bulharsku zpestřit celodenním výletem do největšího a nejmodernějšího aquaparku v celé zemi. Jmenuje se Nessebar a nachází se – pod širým nebem – cca 2 km od centra Ravdy.

Číst více

Keftedes: Řecké masové kuličky jsou prastarou delikatesou

ReceptyŘeckoChutě světa

Keftedes: Řecké masové kuličky jsou prastarou delikatesou

   •   10. dubna 2017

Staré Řecko bylo kolébkou evropské civilizace, mnohé znalosti z tohoto období využíváme dodnes, aniž si to uvědomujeme. Proto asi nepřekvapí skutečnost, že odtamtud pochází i první kuchařka. V roce 320 před n. l. ji napsal básník Archestratus – pod názvem Daedalus chutných jídel. Později Atheneus, egyptský Řek, vydal další podobnou – Deipnosofistes neboli Večeře učených. Není jen plná receptů na přípravu jídel, ale i podrobných popisů místních zvyklostí, stolování, způsobů podávání jídel a třeba také sexuálních hrátek!

Číst více

Bosa: Město na Sardinii okouzlí památkami i tradicemi

SardinieItálie

Bosa: Město na Sardinii okouzlí památkami i tradicemi

   •   18. srpna 2016

Sardinie je druhý největší ostrov ve Středozemním moři a navíc turisticky atraktivní, i když v návštěvnosti nad cizinci, pro které je to trochu z ruky, vedou Italové. Proto, že díky žhavému jižnímu slunci zde kvete snad úplně všechno, se jí často přezdívá ostrov barev. To se týká ale i moře. Podobně zbarvené nikde jinde v Evropě nenajdete, navíc je neuvěřitelně čisté a příjemně osvěžující.

Číst více

Tinto de verano: Nápoj, který vás osvěží ve Španělsku

ReceptyMallorcaChutě světaŠpanělsko

Tinto de verano: Nápoj, který vás osvěží ve Španělsku

   •   28. června 2016

Dovolená ve Španělsku se blíží a vás zajímá, na jakých gastronomických specialitách si tam můžete pochutnat? Před časem jsme si představili některá jídla, dnes dáme přednost pití. Nápoj, který vidíte na fotografii, se nejmenuje sangria (i navzdory tomu, že se jí podobá), ale tinto de verano. O co přesně kráčí?

Číst více

Phad Thai: Vyhlášené thajské nudle, které si zamilujete

ThajskoReceptyChutě světa

Phad Thai: Vyhlášené thajské nudle, které si zamilujete

   •   20. ledna 2016

Máte rádi thajskou kuchyni, anebo ji zatím moc neznáte? Teď je ten správný čas vyzkoušet – a zároveň jimi okouzlit kamarády a rodinu – vynikající nudle Phad Thai. S velkou pravděpodobností zachutnají každému a vaření vám nezabere více než 30 minut. Přinášíme vám originální recept z thajské kuchyně.

Číst více

Horchata: Lahodný španělský nápoj, který umí léčit

MallorcaReceptyChutě světaŠpanělsko

Horchata: Lahodný španělský nápoj, který umí léčit

   •   12. ledna 2016

Jestliže zamíříte do Španělska, pravděpodobně tam narazíte na místní specialitu nazvanou horchata. Na první pohled vypadá jako ochucené mléko, ale to je pouhé zdání. Jedná se totiž o studený nápoj z tzv. tygřích ořechů (španělsky chufas), což ve skutečnosti nejsou ořechy, ale hlízy šáchoru jedlého.

Číst více

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

ReceptyŘeckoChutě světa

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

   •   23. listopadu 2015

Řekové brzy ráno doma většinou nesnídají. Zato svačinu si logicky nenechají ujít. Mnohdy volí pokrm nazvaný bugatsa (nebo také bougatsa). Na něj často narazíte i vy, když se vydáte do Řecka na dovolenou. O co se konkrétně jedná?

Číst více

Poblíž letoviska Marsa Alam žije dugong. Je nebezpečný?

ZajímavostiMarsa AlamEgypt

Poblíž letoviska Marsa Alam žije dugong. Je nebezpečný?

   •   16. listopadu 2015

Do egyptského letoviska Marsa Alam se nejezdí jen opalovat, jedním z lákadel – nejen pro potápěče – je spatřit pod vodou zvláštního tvora jménem dugong. Lidově se mu říká také mořské prase nebo mořská kráva.

Číst více

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

SardinieSicílieReceptyKalábrieChutě světaItálie

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

   •   2. října 2015

Zamíříte-li na jih Evropy, konkrétně do Itálie, vaší pozornosti zřejmě neuniknou průhledné láhve se žlutou tekutinou. Jedná se limoncello, tedy o ovocný likér pocházející z oblasti Kampánie. Obsahuje 28 až 32 procent alkoholu a podává se dobře vychlazený, převážně jako digestiv. Ten se, jak známo, pije po jídle, aby „utišil žaludek“, poněvadž doplňuje sníženou hladinu trávicích enzymů.

Číst více